Innenriks

Oppvaskmøte

Oppvask er et gammelt hånd-arbeid de fleste overlater til maskiner. Men fortsatt er det noen som tviholder på oppvaskkosten og -svampen.

- Nordmenn synes ikke oppvaskmaskiner er særlig spennende. Oppvaskmaskiner bare er der, helt til de går i stykker. Og da først savner man dem, fastslår Mikkel Alme, salgsdirektør for hvitevarer i Elkjøp.

Oppvaskmaskinen kommer ofte i andre rekke når man snakker om hvite- og brunevarer, men også i dette segmentet er det en utvikling. Den bare synes ikke like godt som induksjonskomfyrene og side-by-side-kjøleskapene.

- Det skjer faktisk ganske mye innenfor oppvaskmaskiner, spesielt når det kommer til fleksibilitet og programmering. I dag får du bestikkskuffer i alle varianter, og tre etasjer er vanlig på de dyreste maskinene, sammen med flere vaskeprogrammer, sier Mikkel Alme.

Håndarbeider

Selv om de fleste velger seg maskinell hjelp til oppvasken, omfavnes den hverdagslige rengjøringen av andre. Jonas Laberg er en av dem som liker å vaske opp for hånd.

- For meg er det like mye en symbolsk handling som et praktisk gjøremål. Man renser noe. Akkurat som når man vasker huset, får man bort smuss på sjelen samtidig.

Jonas Laberg lager ikke store hauger med oppvask for så å slappe av med disse. Han vasker derimot opp underveis, noe som resulterer i et konstant plettfritt kjøkken.

- Oppvasksvamp er det jeg foretrekker. Med svamp holder det med bare en dråpe oppvaskmiddel. Såpen blir ikke borte, slik den blir på børsten, som har mindre tetthet. Jeg lærte å vaske opp underveis i matlagingen av ei jeg bodde sammen med. Hun mente det var slik franskmennene gjorde det. Fordelen er at når middagen er ferdig, er kjøkkenet rent.

Designkjøkken

Ordet «design» er blitt en integrert del av hvordan vi tenker kjøkken. Kjøleskap, kjøkkenmaskiner og komfyrer skal være estetiske i tillegg til praktiske. Dette gjelder ikke for oppvaskmaskinen, mener Ingun Grimstad Klepp, forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning.

- Mens folk har et sterkt forhold til vaskemaskinen, så lever oppvaskmaskinen et anonymt liv. Oppvaskmaskinen brukte lengre tid enn vaskemaskinen på å bli en vanlig del av husholdningen. Det tror jeg skyldes at man ikke vil være for engasjert i husarbeid, samt holdningen om at man klarer da å vaske opp selv, sier Ingun Grimstad Klepp.

Energibesparing

- Den manglende entusiasmen kan også skyldes at oppvaskmaskinen ikke løser oppgaven fullt ut: Du må ta inn og ut av maskinen, samt fjerne mat rester, i tillegg til at ikke alt kan vaskes i maskinen, sier Klepp.

Oppvaskmaskiner ble betraktet som ressurssløsing da de kom, men merkeordninger som Energimerket har presset gjennom mer energibesparende modeller. Dette bryr ikke norske forbrukere seg om. Vann og strøm synes vi at vi har nok av.

- Vannforbruket har gått ned til 6 liter på en vask. Energiforbruket er viktigere, og nyere maskiner gjenbruker mye av varmen de skaper. Noen skal spare maskin og strøm ved å skylle tallerkener i varmt vann før vask, men man bruker totalt sett mindre energi på å putte tallerkenene rett i maskinen, sier Mikkel Alme.

Åpne kjøkkenløsninger har ført til utviklingen av mer stillegående, og visuelt mer diskrete, oppvaskmaskiner. Likevel har volumet i oppvaskmaskinene økt, sier Mikkel Alme.

- En kuvert er måleenheten på hvor mye maskinen rommer. Tidligere var 12 nærmest en fabrikkstandard, i dag får du maskiner som håndterer 17 kuverter. Det er en økning på nesten femti prosent.

En av grunnene til at Jonas Laberg koser seg med oppvasken, er kanskje at han vet han har den på lånt tid.

- Jeg er glad i å lage mat og ha middagsgjester. Aller helst skulle jeg hatt en industriell oppvaskmaskin, slik de har på restaurantkjøkken. Den dagen kommer nok da jeg kjøper en oppvaskmaskin. Men ikke ennå. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen