PLASK: Elevene på «Matteknappen med svømming» har inntatt bassenget på Oppsal skole. Bakerst fra venstre med sorte badedrakter: Hanna Strømberg Ramberg, Sara Kloczko-FlottorpForran fra venstre: Ida Cedervall Vaagsbø, Pavithira Kanapathy, Sander Bruun Høst, Jonas André Stensson og Simeon Zhi Quan Ng. Bak Sander med hvit badehette: Pabilan Sivanathan.

Oppsving for leken læring

På tre år har Sommerskolen i Oslo fått dobbelt så mange elever. Skjelettgåter, svømmekurs og praktisk matte frister stadig flere barn i sommerferien.

- Kom an, mine små delfiner!

- Hvordan da?

- Som ... flyvefisk!

25 åtte-, ni- og tiåringer bryter hodestups vannflaten i bassenget på Oppsal skole. Med voldsomme plask kaver de mot svømmeinstruktøren med overdrevne flygefisk-fakter. Snart er de spekkhoggere - og så verdensmestere i svømming.

Noen fyker av gårde i ivrig crawlestil. Snart skal de som er trygge i vannet, ut på dypet. Én gruppe blir igjen på grunt vann for å lære å flyte før de skal svømme.

Under lek og moro ligger en alvorlig undertone: I hovedstaden har det vært en rekke drukningsulykker med barn involvert de siste årene. I svømmeundervisningen samarbeider Sommerskolen med Lambertseter svømmeklubb, som stiller med profesjonelle instruktører og gode råd til lærerne.

- For de minste barna fokuserer vi veldig på trygghet i vannet. Her kan mange svømme allerede, og da deles de i grupper etter nivå, sier baseleder Therese Kjærnet, som har ansvar for sommerskolen på Oppsal, der 280 elever forrige uke boltret seg på ulike kurs.

Mens barna som har valgt «Matteknappen med svømming» boltrer seg i bassenget, er en annen gruppe på besøk hos Vålerenga Fotball. Noen er på Operataket og gjør matematikk-øvelser, og «Amazing animals» er på besøk hos Deichmanske bibliotek.

 

Lyst og læring

I år tilbringer 13.000 Oslobarn én eller flere av sommerferiens uker på Sommerskolen. I 2009 var de halvparten så mange. De siste tre årene har 2.000 flere barn meldt seg på hver sommer.

- Alle barn som melder seg på, skal få tilbud om en plass. Rundt 94 prosent får delta på førstevalget sitt, og vi legger også ut restplasser, sier Sommerskolens rektor Kirsten Riise.

En liten halvtime før de ivrige flygefiskene, til vanlig tredje- og fjerdeklassinger, stuper i bassenget, er de travelt opptatt med byggearbeider. Med piperensere og sugerør bygger de tårn av geometriske figurer. I 45 minutter konkurrerer åtte grupper om å bygge det høyeste stabile tårnet.

- Tårnet vårt raste, og så ble det fullt kaos! Men jeg tror vi kommer på andreplass nå, sier Alexander Rollum-Venberget (8), mens han kikker smånervøst mot det ledende laget - Tuva Larsdotter (8), Mina Maywandyar (10) og Fabian Krogen (8).

De har allerede satt en pyramide på toppen av sitt ruvende tårn. Alexander og lagkameratene Sara Kloczko-Flottorp (9) og Kristine Klaveness (9) har også et tårn stående klart.

- Men vi turte ikke å ta på toppen, for da kunne det rase igjen, fastslår han.

Ganske snart er fasiten klar: Tuva, Mina og Fabian har bygd det høyeste tårnet, på 119 centimeter. Andreplassen tar Kristine, Sara og Alexander med 103 centimeter - én liten centimeter over tredjeplassen. Laget jubler.

Rektor Kirsten Riise er fornøyd med engasjementet.

- Vi er veldig opptatt av at barna skal drives av lyst. Det skal være sommerferie, samtidig som vi har skolestruktur, sier hun.

- Det er gøy å bygge ting. Og så er det ikke så mye matte, mer lek og moro, fastslår Mina Maywandyar mens hun stapper et ferskt mattediplom i sekken.

 

Sommerjobb

I tillegg til barna som velger sommerskole, har rundt 600 personer sommerjobb i sommerskolen.

- Mange jobber som lærere til daglig. Ellers har vi en del lærerstudenter og andre studenter som jobber som lærere og assistenter, og også noen som går på videregående. Alle kursene er knyttet til et av basisfagene, så faglærerne får jobbe med det faget de brenner for. Vi er heldige, vi har mange flotte lærere. sier Riise.

Også skolebyråd Torger Ødegaard (H) er fornøyd.

- Sommerskolen er en viktig arena også for å rekruttere flinke lærere til Osloskolen. Alle barn i Norge burde få et tilbud om sommerskole i regi av den offentlige skolen, sier han.