Innenriks

Opposisjonen overrasket over borgerlig budsjett

STATSBUDSJETTET: Krav om flere kvoteflyktninger og elleve måneders studiestøtte måtte vike da KrF og Venstre skrev under budsjettavtalen med regjeringen.

– Jeg er overrasket over hvor lite Venstre og KrF har fått flyttet. 2,2 milliarder kroner på et budsjett på over 1.100 milliarder er lite, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann Jonas Gahr Støre til NTB.

Han mener det borgerlige budsjettet legger opp til økte forskjeller ved at de rikeste får størst glede av de foreslåtte skattekuttene. Men han finner også grunn til å gratulerer Venstre og KrF.

– Kuttet i CO2-kompensasjonsordningen skal reverseres. En samlet industri reiste seg mot dette, så det skulle bare mangle. I tillegg skal de negative følgene for bøndene ved bortfallet i arveavgiften utredes. Det er positivt, sier Støre.

Flyktninger

At antallet kvoteflyktninger reduseres i forhold til hva den rødgrønne regjeringen foreslo, møter også kritikk fra rødgrønt hold. Det samme gjør bortfallet av elleve måneders studiestøtte, som lå inne i det opprinnelige budsjettforslaget fra den forrige regjeringen.

– Dette var noe som hang igjen helt til slutt og som det var stor diskusjon om. Samtidig er vi enige om en forpliktende merknad om at studiestøtten skal øke i omfang og lengde, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Den varslede omleggingen av barnehagebetalingen som vil kunne gjøre barnehageplassen dyrere for mange, forsvarer hun slik:

– Et viktig sosialt grep for fattige barnefamilier som kan bidra til at flere mødre kommer seg ut i arbeidslivet, sier hun.

– Smålåtent

Senterpartiet mener budsjettforliket på Stortinget legger til rette for større forskjeller, mindre likestilling og svekket næringsutvikling i distriktene.

– Det er positivt at kuttene i pressestøtten, partistøtten og landbruksforskningen blir delvis reversert, men på alle disse områdene la de rødgrønne fram et bedre budsjett, sier partiets finanspolitiske talsmann Trygve Slagsvold Vedum.

SV-leder Audun Lysbakken mener KrF og Venstre har trukket regjeringspartiene i riktig retning, men imponert er han ikke – til tross for 1 ekstra milliard til et grønt skatteskifte og 750 nye millioner til jernbanen.

– Det er forbausende beskjedent og smålåtent. De burde brukt helgen til å forhandle videre, sier Lysbakken.

Borgerlig glede

Totalt ble det flyttet på 2,2 milliarder kroner i løpet av de borgerlige budsjettforhandlingene. Det opprinnelige tilbudet fra regjeringspartiene lå like over 1 milliard.

– Mest fornøyd er jeg med den store satsingen på tog. Dette er et av de viktigste miljøgrepene vi kan ta, sier Venstre-leder Trine Skei Grande, som også trakk fram den økte støtten til kommuner som bosetter mindreårige asylsøkere som en seier.

KrF-leder Knut Arild Hareide er tilfreds med at bistandskuttene er reversert, at kontantstøtten heves og at skatteklasse 2 beholdes – om enn i en noe begrenset form.

– Vi har i løpet av fire dager med budsjettforhandlinger fått større gjennomslag i budsjettet enn i løpet av åtte rødgrønne år, sa Hareide da avtalen ble presentert i vandrehallen på Stortinget fredag.

– Blitt bedre

Budsjettforhandlingene på Stortinget har pågått siden mandag. Torsdag ble de parlamentariske lederne koblet inn, og fredag var enigheten et faktum.

– Et godt budsjett er blitt enda bedre, sa Høyres fungerende parlamentariske leder Nikolai Astrup på pressekonferansen.

En enstemmig stortingsgruppe i Frp godtok budsjettavtalen, selv om den innebærer økte miljøavgifter, økt pressestøtte og mer i kunstnerstipend.

– Vi ivaretar profilen som Fremskrittspartiet står for. Det blir samferdselssatsing og lettelser i personbeskatningen. I tillegg skal flere som oppholder seg i Norge ulovlig, transporteres ut av landet, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik. (NTB)

Les også:

Mener Høyre er besatt av skattelettelser

Klausul skal hindre budsjettslalåm

Alle de fire borgerlige partiene må være enige før de ulike stortingskomiteene får lov til å flytte på budsjettmidler. Aps Jonas Gahr Støre er forundret.

Når innstillingen fra finanskomiteen foreligger i begynnelsen av neste uke, er den totale rammen gitt for de øvrige stortingskomiteenes pengebruk. For å forsikre seg om at komiteene ikke gjør omstridte endringer innenfor rammen, er det skrevet inn en klausul i den borgerlige budsjettavtalen:

«Dersom det skal flyttes på midler innad i hver komité, må alle fire partier være enige.»

– Det sier jo noe om forholdet mellom de fire partiene at de må legge inn denne setningen, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann Jonas Gahr Støre til NTB.

– Dette er lagt inn for å synliggjøre at det er mulig å flytte på enkeltmidler også i komiteene, så framt det samme avklarte flertallet ligger bak, sier Fremskrittspartiets Harald Tom Nesvik. (NTB)

Mer fra Dagsavisen