Dette var synet som møtte dem som kom til Stortinget i går, tungt bevæpnede polititjenestemenn utstyrt med både maskinpistoler og vanlige håndvåpen. Slik kommer det til å bli også i tida framover, opplyser Oslo politidistrikt til Dagsavisen. FOTO: ARNE OVE BERGO

Oppgraderer til maskinpistoler

Politiet skal fra nå av bevokte Stortinget også med maskinpistoler og ikke bare med pistoler.

Dette fikk ansatte i Oslo-politiet beskjed om torsdag, dagen etter terrorangrepet på satirebladet Charlie Hebdo i Paris. Men ifølge pressesjef Unni Grøndahl i Oslo politidistrikt, er det ingen sammenheng mellom de to hendelsene.

- Vi har endret bevæpningen og gått over til tohåndsvåpen, MP5, fordi det er mer hensiktsmessig, opplyser Grøndahl.

- Så dette skyldes ikke terroren i Paris?

- Trusselvurderingen er ikke endret. Dette er mer et uttrykk for den generelle trusselsituasjonen, og det har vært stående vakthold med våpen utenfor Stortinget i en lang periode, svarer Grøndahl.

Men så langt har altså polititjenestemennene som har stått for det daglige vaktholdet, bare vært bevæpnet med langt mindre iøynefallende pistoler, som har vært plassert i hylstrene.

Også etter terroren 22. juli i 2011, ble Stortinget bevoktet med maskinpistoler. Den gang var det soldater fra Heimevernet som sørget for sikkerheten til de folkevalgte på denne måten.

 

Les også: Stortingsflertall sier nei til politi-bevæpning

 

- Har tillit til politiet

Muslimer som Dagsavisen snakket med før og etter fredagsbønnen i går, sier at de føler seg trygge på at norske myndigheter nå vil gjøre det som er nødvendig for å sikre samfunnet og forebygge mulige terrorangrep på norsk jord.

- Vi har tillit til at Politiets sikkerhetstjeneste og også Islamsk Råd Norge, gjør det som er nødvendig for å forhindre at terroraksjoner slik som den i Paris, skjer i Norge.

Det sier to av de om lag 100 muslimene som deltok i fredagsbønnen i moskeen til World Islamic Mission i Åkebergveien i Oslo.

På vei inn til fredagsbønnen var det flere som overfor Dagsavisen, omtalte terroren i Paris som «tragisk».

- Det er alltid trist når mennesker dør på denne måten, og dette er noe vi tar avstand fra, sier en av dem.

- En av de drepte var en muslimsk politimann, påpeker en annen.

- Hva var første du tenkte da du hørte om terroraksjonen?

- Min første reaksjon var «Åh, nei, ikke nå igjen». Dette er trist for alle, svarer han.

 

Les også: Advarer mot bevæpning

 

PST må lete

Samtidig sier vedkommende, som ikke ønsker å bli omtalt ved navn, at han ikke ser noen grunn til at han, bare fordi han er muslim, trenger å forholde seg til terroren på noen annen måten enn en hvilken som helst nordmann.

- Jeg som privatperson, hva har jeg gjort? Jeg stusser over at vanlige, fredelig praktiserende muslimer stilles til ansvar når slike ting skjer, sier han mens en bekjent av ham nikker samtykkende.

Ingen av dem ser noe grunn til at muslimer som dem selv nå skal bli detektiver på leting etter mulige ekstremister.

- Dette har faginstansene, slik som PST, ansvar for, og vi må la dem gjøre det de er gode på.