Nyheter

Oppfordrer til ikke å spise gris

Hanne Sørvaag tar totalt avstand fra griseindustrien, og deltar i kampanjen «Griseløftet».

I juni avdekket og avslørte Brennpunkt grusomme eksempler på blant annet håndteringen av norsk gris i dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter». Dokumentaren ble til med bruk av opptak med skjult kamera i en periode på fem år. Avsløringene skapte massive reaksjoner, og som en følge av dette har Nettverk for dyrs frihet utarbeidet en kampanje som heter «Griseløftet».

Allerede har flere norske kjendiser avgitt løftet som går ut på å ikke spise gris i løpet av hele sommeren.

Artist og låtskriver Hanne Sørvaag er veganer og én av dem som tar totalt avstand fra griseindustrien.

– Jeg er på dyrenes side, og noen må snakke deres sak. Kjøttforbruket tar helt av, og produksjonen blir mer intens. Dette er det dyrene som må ta konsekvensen av, sier hun til RA.

LES OGSÅ: Gilde trykket dyrevelferdsannonse etter NRKs grisedokumentar

Glansbilde

Sørvaag har ikke spist kjøtt på tolv år, og hun synes det er bra at Nettverk for dyrs frihet har satt i gang kampanjen.

– Det kan se ut til at stadig flere tar avstand fra kjøtt, og synes det er feil at folk utnytter dyr på denne måten, sier hun.

Tor Grobstok, talsmann for Nettverk for dyrs frihet, synes det er kjekt at Sørvaag er blant de kjendisene som har avgitt løftet.

– Hun ønsker virkelig å vise at det som kommer fram i dokumentaren er uakseptabelt, sier han til RA.

Grobstok synes avsløringene er groteske, og tror at de fleste nordmenn ikke støtter slik behandling av dyr.

– Dessverre tror jeg ikke så mange visste om tilstandene i industrien. Forbrukerne har blitt vist et glansbilde av hvor flott norsk landbruk er, sier han.

Nå oppfordrer Grobstok den norske befolkningen til å ta avstand fra det som ble vist, både gjennom handling og ord.

– Den enkleste måten er å slutte å spise gris, sier han.

LES OGSÅ: Landbruksministeren om svinedokumentar: – Jeg er opprørt og sint

TRONDHEIM  20091013. Grisene på Voll gård i Trondheim er ikke smittet av svineinfluensa og folk kan trykt besøke grisen.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Et økende konsum

Sørvaag har kun sett noen klipp fra dokumentaren, og ønsker ikke å utsette seg selv for nok en vond opplevelse.

– Jeg har allerede sett flere dokumentarer om dårlig dyrevelferd rundt om i verden. Konsumet av kjøtt øker her til lands også, og da blir forholdene presset. Plutselig er ikke norsk produksjon så veldig mye bedre enn i andre land, sier hun.

Hanne Sørvaag klarer ikke å forstå hvordan man kan behandle dyrene, som avles opp kun for å slaktes, så dårlig.

– Min far er bonde, og jeg finner det ubegripelig at man ikke skal gi dyrene et godt liv den korte tiden de lever, sier Sørvaag.

Stavanger-artisten er overbevist om at handlingene som framkommer i Brennpunkt sin dokumentar er bevisste.

– Det å redusere et dyr, som er både intelligent og kan føle smerte, til et produkt, tror jeg er gjort helt bevisst for å kunne produsere mer. Ved å skjule dette fra forbruker, er det jo tydlig at de vet at det er galt, sier hun.

LES OGSÅ: Egenverdi for husdyrene?

Forstår frustrasjonen

Nortura forsyner den norske befolkning med blant annet grisekjøtt. Kommunikasjonsrådgiver Cornelia Koppang Henriksen har ikke hørt om kampanjen til Nettverk for dyrs frihet, men er kjent med at det finnes både debatter og meninger på sosiale medier. Hun forstår frustrasjonen og reaksjonene til folk flest.

– Det som kom fram i dokumentaren var så rystende, så at folk er forbanna og setter spørsmålstegn ved svineproduksjon skulle bare mangle, skriver hun i en e-post til RA.

Hun forteller at Nortura opplever at forbrukerne har en sterk forventning til at dyrevelferden er ivaretatt, og mener at det er en forventning de deler.

– Vi iverksetter mange tiltak som skal hjelpe oss å avdekke hvis noen bryter med god dyrevelferd. Dette vil føre til konsekvenser for dem som leverer til oss, og de som ikke har god dyrevelferd får ikke være med oss videre, sier Henriksen.

Nortura registrerer at ikke alle har tillit til den jobben som gjøres, og de ønsker å ta dette til etterretning.

– Vi vil gjøre vårt ytterste for å bygge opp tilliten igjen, sier Henriksen.

LES OGSÅ: Dyrevelferd - etikk, moral, lovbrudd

Ønsker å informere

Til nå er det omtrent 1000 personer som har avgitt løftet om å ikke spise gris i sommer, og Grobstok er fornøyd.

– Vi ønsker å spre informasjon om produksjon, og å hjelpe folk med å finne alternativer, sier han.

Andre kjendiser som deltar i kampanjen er skuespiller Guri Schanke, influenser Kristin Gjelsvik, modell, skuespiller og artist Triana Iglesias, musiker Moddi, modell, forfatter og skuespiller Lillian Müller, forfatterne Linn og Sine Stokke, nasjonal talsperson for Miljøpartiet De Grønne Une Bastholm, tegneserieskaper av Tegnehanne Hanne Sigbjørnsen, artist Tomine Harket, skuespiller Henriette Lien, youtuber Celina Karine, artist Trine Rein, innehaver av Envelope.no Celine Irgens Aagard, og youtuber Cornelia Grimsmo.

LES OGSÅ: Pelsdyrnæringen skal avvikles: – En svart dag

Mer fra Dagsavisen