Innenriks

Oppfordrer elever til å skulke skolen

15. mars skal Grønn Ungdom arrangere en skolestreik for klimaet. Fredrik Eidesen oppfordrer ungdom til å skulke skolen for å delta på en felles demonstrasjon.

Av: Ingeborg F. Schriwer

Det var den 16 år gamle Greta Thunberg fra Sverige som startet trenden med skulke skolen for å demonstrere mot dårlig klimapolitikk. Slike demonstrasjoner har vi de siste ukene sett i blant annet Australia, Skottland og Belgia. I sistnevnte skulket over 35.000 ungdommer. Nå følger ungdommer i Rogaland etter, med Grønn Ungdom Rogaland i spissen.

Styremedlem i Grønn Ungdom Rogaland, Fredrik Eidesen (18) er en av elevene som skal delta på skolestreiken.

– Dette med miljø og klima påvirker meg allerede nå. Det er ikke noe diffust som vil komme om 100 år. Allerede nå kan man se endringer, og jeg ser at det blir kortere og kortere tid før klimaendringene er irreversible, sier han.

LES OGSÅ: Første strekk av sykkelstamveien står nå klar til bruk

Streiken

Grønn Ungdom Rogaland jobber fremdeles med planleggingen av skolestreiken, men slik det er nå har de tenkt at streiken skal skje utenfor Rådhuset i Stavanger.

– Vi tenker å være der mellom klokken 10.00 og 14.00, ettersom det er da rådhuset er åpent. Jeg tenker at det er da vi har størst mulighet til å få igjennom kravene våre, forklarer Eidesen.

Ungdommene krever at letingen etter olje og gass skal stanses. De vi også at politikerne skal innføre reelle tiltak for å bremse ned klimaendringene, i stedet for å sette seg klimamål etter klimamål.

– Jeg tror det for det meste vil komme aktivister og miljøengasjerte videregåendeelever. Men jeg håper at ungdomsskoleelever også vil møte opp, fortsetter han.

En stor del av streiken er at ungdommene skal skulke skolen.

– Vi tenker at det ikke er noen vits å utdanne oss når de voksne allerede ødelegger framtiden vår. Selv om de har visst om de økende klimautslippene, så har de drevet på med disse miljøødeleggelsene i flere tiår. Hadde de voksne brydd seg like mye om å kutte klimautslippene som å utdanne oss, så hadde vi vært i en helt annen situasjon, sier Eidesen.

LES OGSÅ: Dette året skal alle bilferger bli elektriske

Skeptisk

Avdelingsleder og rektors stedfortreder ved Stavanger Katedralskole, Nils Andreas Høie, priser ungdommenes engasjement. Allikevel er han usikker på om de vil oppnå det de ønsker ved å skulke skolen.

– Dette med miljøengasjement og bevissthet om samfunnet rundt seg, er veldig viktig. Skolen er en arena hvor slike problemer blir tatt opp, men jeg er usikker på om å skulke fra skolen er et godt virkemiddel. Jeg vet ikke om dette vil ha størst effekt for deres formål, forteller Høie.

Høie er usikker på om elever ved deres skole skal delta på demonstrasjonen, og i så fall hvor mange.

– Vi har elever som viser stort engasjement, for eksempel for klima. Dette så vi ved skolevalget, hvor Miljøpartiet Det Grønne fikk stor oppslutning. Dette engasjementet er veldig bra, men det å skulke er ikke formålstjenlig, fortsetter han.

Hun som startet det hele

Den svenske 16-åringen Greta Thunberg satte i august 2018 i gang det som skulle bli en bevegelse som spredte seg gjennom hele Europa.

20. august bestemte Greta Thunberg seg for å nekte å møte opp på skolen, før stortingsvalget i Sverige var over. Hver dag satt hun utenfor Riksdagen i Stockholm med et skilt hvor det sto skrevet «Skolestreik for klimaet».

Tenåringen vakte internasjonal oppsikt, og ble nylig invitert til å tale for EU under et møte i Brussel.

– Mange politikere vil ikke snakke med oss. Bra. Vi vil ikke snakke med dem heller. Vi vil at de skal snakke med forskerne i stedet. Lytte til dem. For vi bare gjentar det de sier og har sagt i flere tiår, sa hun i talen sin.

LES OGSÅ: Sagen Helgøs nyttårstale: – Vi skal være ambisiøse når det gjelder klima- og miljømål

Hun fortalte at de unge ikke har tid til å vente til de blir voksne og kan ta over, og at det er derfor de setter i gang nå.

– Klimaspørsmålet er vår tids skjebnespørsmål. Det vi foretar oss nå, får ikke framtidige generasjoner gjort noe med. Vi når snart et punkt hvor det ikke er noen vei tilbake, sa Greta Thunberg i et intervju med SVT.

Mange har reagert på hun har inspirert flere tusener av ungdommer gjennom Europa til å skulke skolen. Denne kritikken svarte hun på under EU-talen sin.

– Hvis dere fremdeles sier at vi kaster bort verdifull undervisningstid, la meg minne dere om at våre politiske ledere har kastet bort tiår gjennom fornektelse og passivitet.

Bevegelsen med «skolestreik for klimaet» har spredt seg til blant annet Australia, Skottland, Canada og Belgia.

– Titusener av barn skolestreiker for klimaet på gatene i Brussel. Hundretusener gjør det samme verden rundt. Vi skolestreiker fordi vi har gjort leksene våre, sa hun under møtet i Brussel.

Mer fra Dagsavisen