Innenriks

Ønsker reflekspåbud

REFLEKS: De siste fem årene er 553 fotgjengere drept eller hardt skadd i trafikken. Mange ulykker kunne vært unngått med bruk av refleks.

I går deltok 150 barn og voksne på en refleksaksjon på Abildsø skole, i regi av aksjonsgruppa «Noe må gjøres med farten i Enebakkveien», for å sette fokus på viktigheten ved bruk av refleks.

Så sent som i desember ble en kvinne påkjørt og drept i et gangfelt på Abildsø.

Redder liv

Refleks redder liv. Likevel er det mange, særlig voksne, som ikke er så nøye på dette.

Det kan koste dem dyrt.

Ifølge Transportøkonomisk institutt skjer om lag 35 prosent av dødsulykkene med gående i mørket. Kun fem prosent av alle fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks.

- Jeg ønsker et påbud om refleks, slik de har i Finland, sier leder av Høyenhall og Manglerud Ap-lag, Erling Turtum til Dagsavisen.

- Hadde man fått opp tallet på refleksbruken, så hadde man fått ned tallet på antall påkjørsler. Derfor ønsker jeg et påbud. Men et påbud betyr ikke at man skal ha straffereaksjoner mot dem som ikke bruker det. Jeg ønsker først og fremst at det skal være ment som en påminnelse om viktigheten av å være synlig i mørket, sier han.

Også direktør i Trygg Trafikk, Jan Johansen ønsker det samme.

3,2 millioner nordmenn over 18 år ønsker en lovendring. Det viser en undersøkelse fra Ipsos MMI, gjort på oppdrag fra Sparebank 1 Skadeforsikring og Trygg Trafikk.

På alvor

- Nå håper vi politikerne tar disse signalene på alvor. Vi kan redusere antall omkomne og hardt skadde med et enkelt og billig virkemiddel, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk i en pressemelding.

Uten refleks er du først synlig på 25-30 meters hold, mens du med refleks synes på 140 meters hold når bilen bruker nærlys.

Omregnet til sekunder har bilføreren 10 i stedet for to sekunder til å reagere.

Det kan være forskjellen på liv og død.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen