Helge Lund sluttet brått som konsernsjef i Statoil i oktober. Fortsatt er ingen ny sjef på plass. FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX

Ønsker intern Statoil-arvtaker

Stein Bredal synes det er en forsømmelse av Statoil at selskapet ikke klarer å finne Helge Lunds arvtaker internt.


Av Arne Birkemo

– Statoil har forsynt seg med de beste folkene i Norge i alle år. Det er en forsømmelse at de ikke klarer å finne den nye toppsjefen internt, hevder tidligere styremedlem og konserntillitsvalgt i Statoil, Stein Bredal, overfor RA.

Konsernsjef Helge Lund sluttet i oktober brått i Statoil for å ta over som toppsjef i det internasjonale olje- og gasselskapet BG Group.

Stillingen som Statoils toppsjef hadde vært besatt dersom selskapet hadde planer om å forfremme en av sine egne, tror den nå pensjonerte Bredal.

– Det bør være en verdig kandidat blant alle de unge, lovende personene i et så bra selskap som Statoil, som har kunnet plukke de beste i landet. Velg en ung person med økonomi- og ingeniørbakgrunn, og som har gått gradene. Jeg håper på en overraskelse, sier Bredal.

– Gjerne noen fra Vestlandet

– Det kan gjerne være noen fra Vestlandet. Personen må ha forståelse for framtidsplanene blant politikerne og de ansatte. Han eller hun må ha en grundig forståelse for oljevirksomheten, legger han til.

Bredal håper uansett at det blir en nordmann.

– Det tror jeg de fleste håper på. En som kjenner det norske miljøet og som er villig til å satse i Norge. Jeg får frysninger over at de 30 prosentene på Wall Street skal bestemme for mye. De norske interessene lider under det.

Nevner Backer

Under intervjuet et det et navn Bredal nevner flere ganger. Lars Christian Bacher (50). Toppsjefen for internasjonal utvikling og produksjon siden 2012. Backer startet som plattformsjef på Norne og Statfjord, og har jobbet seg oppover på den interne stigen. Backer har også internasjonal erfaring som sjef for Statoil i Canada og USA.

– Backer har erfaring fra norsk sokkel, samt utlandet, sier Bredal.

abi@rogalandsavis.no

 

 

Kommenterer ikke prosessen

Statoil holder kortene tett inntil brystet.

Informasjonssjef i Statoil, Jannik Lindbæk Jr., sier konsernet ikke kommenterer den pågående prosessen med å finne Statoils nye toppsjef.

– Navnet er ikke offentlig før det er offentlig. Vi kommenterer ikke prosessen, kandidater eller kvalifikasjoner. Styret skal få den arbeidsroen de trenger, sier Lindbæk til RA.

Informasjonsdirektøren vil heller ikke kommentere Svein Bredals oppfordring om å velge internt. Aldri før i Statoils 42 år gamle historie har en toppleder kommet fra egne rekker.

Ifølge VG kan Statoil for første gang i historien få en toppsjef fra sine egne rekker, norsk eller utenlandsk da letedirektør Tim Dodson skal være et hett navn som Helge Lunds etterfølger.