Innenriks

Ønsker demensløft

Det trengs et løft for de demente à la barnehageløftet, mener Helsekomiteen.

Torsdag legger helsekomiteen på Stortinget fram en innstilling der de ønsker å styrke tilbudet til personer med demens.

Bakgrunnen er et dokument med åtte forslag fra Senterpartiet, der de foreslår en opptrappingsplan slik at alle hjemmeboende personer med demens innen 2017 skal ha en individuell rett til å få et aktivitetstilbud på dagtid.

Om lag 70.000 nordmenn er rammet av demens. 75 prosent av disse har behov for et dagaktivitetstilbud, men kun ti prosent et slikt tilbud i dag.

23.000 venter på tilbud

Nå ønsker helsekomiteen altså at man samler seg om et løft for de demente à la barnehageløftet. Et forlik mellom flere partier på Stortinget gjorde at man sikret barnehageplass til alle.

– Dette er en av de aller mest sårbare gruppene i samfunnet, sier Kjersti Toppe (Sp), og fortsetter:

– Og de har ikke noe tilbud. Det finnes en kø ingen snakker noe om. 23.000 venter på et tilbud. En kø av folk som må klare seg selv. Vi gjorde et barnehageløft da barna trengte det. Nå trenger vi et tilsvarende løft for de eldre. Vi ønsker at alle som står på venteliste skal få plass innen utgangen av 2017.

– Hvis vi bygger ut tilbudet på dagtid til disse, vil det utsette behovet for sykehjemsplass for mange. De vil få et minimum av aktivitet rundt seg, sier Toppe.

Øremerkede kroner

Sp-politikeren mener tilbudet vil være svært avlastende for pårørende som sliter seg ut i forsøket på å ta seg av sine demente.

– Den rødgrønne regjeringen startet med en tilskuddsordning som skulle gå til å opprette dagaktivitetstilbud. Intensjonen var god, men midlene ble ikke brukt, forteller Toppe.

Hun sier det nå er tverrpolitisk enighet om å gjøre noe med finansieringsordningen.

– Vi mener kommunene må ha plikt til å bygge ut dette tilbudet. Pengene må om nødvendig øremerkes. Da har brukerne noe å slå i bordet med.

Toppe frykter at samhandlingsreformen på noen områder har ført til en forverring av situasjonen for personer med demens. Dette fordi sykehusene av økonomiske grunner vil være fristet til å skrive ut pasientene for tidlig og at reinnleggelser øker.

Toppe sier at det er bra regjeringspartiene er kommet på banen, men at de ikke sier noe om hvor mye de skal sette av.

Krafttak for demente

Kari Kjønaas Kjos sitter i helsekomiteen for Frp. Hun ønsker å gjøre et krafttak for de demente, og sier at Frp, Høyre, Venstre og KrF foreslår at kommunene innen 1. januar 2020 skal ha plikt til å gi alle demente et dagaktivitetstilbud.

– Dette er en viktig del av det å styrke demensomsorgen, sier Høyres Tone Trøen.

– Det å etablere dagaktivitetstilbud er viktig for å møte deres behov for mening i hverdagen. Og det betyr avlastning for de pårørende. På sikt vil det også være med på å utsette behovet for institusjonsplass, fordi den demente kan bo lengre hjemme. Dagene fylles med innhold og de møter likemenn. Det å finne mening i en krevende ny tilværelse betyr mye, mener Trøen.

Mer fra Dagsavisen