Innenriks

Ønsker bare et verdig liv

RUS: Etter mange år som rusmisbruker har ikke Rolf Sverre Andresen andre ønsker enn et verdig og rusfritt liv. I går møtte han og andre misbrukere politikere på Stortinget.

Da Rolf Sverre Andresen (44) slapp ut av Ullersmo i 2000, etter å ha sonet en lengre dom, kom han ut som ferdig rusmisbruker.

- Man kan si at jeg ble rusmisbruker på statens bekostning, sier han.

Vil ut

44-åringen ønsker ikke noe annet enn å komme ut av rusen, og få et verdig liv. Problemet er at han ikke tåler den medisinske behandlingen samfunnet kan tilby ham.

- Jeg tåler verken Subutex eller metadon. Jeg blir fysisk dårlig av det. Men noe annet kan ikke tilbys slik det er i dag. Jeg faller mellom to stoler, sier han.

- Myndighetene har låst seg til at Subutex og metadon er den eneste behandlingen rusmisbrukere skal ha. De må se seg om etter andre behandlingsmetoder, som heroinassistert rehabilitering. For meg ville en morfinpille et par ganger om dagen vært den behandlingen jeg trenger. Men ingen lege vil skrive ut det til meg. Derfor må jeg gjøre meg selv kriminell ved å kjøpe heroin på gata, sier Rolf Sverre Andresen til Dagsavisen.

Til Stortinget

For sjette året på rad, i anledning Stoffmisbrukerdagen (se faktaboks), gikk i går en gruppe rusmisbrukere, pårørende og brukerrepresentanter i demonstrasjonstog fra Jernbanetorget til Stortinget, dit de var invitert av Arbeiderpartiet for å snakke om sine ønsker og behov. Og om hva politikerne bør gjøre for dem.

Samtidig var statsminister Erna Solberg i redaksjonslokalene til gatemagasinet =Oslo, der hun markerte salgsstarten for årets julebok.

- Erna Solberg må tenke nytt i ruspolitikken. Regjeringen må skrinlegge målet om total rusfrihet, innføre heroinassistert rehabilitering som i Danmark og tillate røyking av heroin, sier Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk.

På et møterom på Stortinget satte et trettitalls rusmisbrukere og fem stortingspolitikere seg ned. Og de fikk servert lunsj. Rundstykker med valmuefrø.

- Det er bare det at valmuefrø slår ut på urinprøvene, om vi må ta det. Det vil vise at vi har tatt dop, sa flere av rusmisbrukerne lattermildt.

- Akkurat det var det ingen som tenkte på da vi bestilte mat, men det viser at hvor viktig det er med dialog, og at vi kan møtes på denne måten, sier stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) til Dagsavisen.

Rusmisbrukerne kom for å fortelle om sin hverdag. Politikerne for å lytte, og lære, og forhåpentligvis bringe innspillene med seg videre.

- Det er det samme budskapet vi får hvert eneste år, sier leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Kari Kjønaas Kjos (Frp) til Dagsavisen.

Rusmelding

- Den rusmeldingen de rødgrønne kom med før valget var for dårlig. Så vi har allerede begynt å lage en ny rusmelding. Så vi håper å kvittere ut noen av de tingene rusmisbrukerne etterspør. De har helt klare poenger, sier Kjos til Dagsavisen, som etterlyser mer rusengasjement blant politikerne på Stortinget.

- Det er 169 representanter på Stortinget og alle blir invitert til dette møtet. Men maks fem som i dag stiller. Vi er noen få som drar dette alene. Ruspolitikken er nok blitt nedprioritert i alle år, sier hun.

Hun medgir at hun er skeptisk til heroinassistert rehabilitering.

- Vi må først få selve grunnstammen i behandlingen klar, og ikke minst hva som kan tilbys av ettervern. Først da kan vi se hvem som ikke kan nyttiggjøre seg av den behandlingen vi kan tilby. Vi må få en skikkelig rusomsorg i Norge, før vi kan tilby noe nytt, sier hun.

Heller ikke Rolf Sverre Andresen er overbevist om at det kommer så mye nytt ut av møtet med politikerne.

- Det blir mest snakk. Jeg er redd at dette er glemt om få dager, sier han.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen