Innenriks

Omfavner Frp-minister

FORVENTNINGER: Politiets Fellesforbund har skyhøye forventninger til justisminister Anders Anundsen.

- Jeg opplever at justis- og beredskapsminister Anders Anundsen vil være en toppsjef som lykkes, og tror at han vil gjøre en forskjell. Han har større utålmodighet i dag enn forgjengeren Grete Faremo hadde, sier Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund.

Fra før har Anundsen høstet mye ros for sitt løfte om at den nye straffeloven skal settes ut i livet sommeren 2015. Ti år etter at de første endringene ble vedtatt, kan den nye loven altså tas i bruk. Etter et halvt år som statsråd skamroses han nå av Politiets Fellesforbund.

Velinformert nykommer

Sigve Bolstad går helt vekk fra konfrontasjonslinja til Arne Johannessen, leder av norsk politis fagforening i 13 år.

- Vi har invitert Anundsen til flere av våre arrangementer og er blitt positivt overrasket over godt han har satt seg inn i saker etter kort tid som sjef. Han er omgjengelig, lyttende og interessert. Han har en enestående mulighet som ingen tidligere statsråd har hatt til å imøtekomme publikums forventninger til politiet, sier Bolstad.

Han har stor tro på at justis- og beredskapsminister Anders Anundsen vil lykkes med å få fokus over fra politiets struktur til selve samfunnsoppdraget, og at han vil satse på å heve politiets kompetanse og profesjonalisering.

- Jeg opplever at Anundsen og den nye regjeringen er mer lyttende til argumentene for et bevæpnet politi enn den forrige statsråden og regjeringen var. Det er vi glade for. Det virker som Anundsen ønsker å få ting gjennomført, sier Bolstad.

Han mener at politiets samfunnsoppdrag ikke er klart nok definert.

- Etter alle de negative rapportene som er kommet, spesielt etter den tragiske hendelsen 22. juli, er det avgjørende å bedre tilliten til politiet. Det publikum etterspør er politiets tilstedeværelse og en subjektiv opplevelse av trygghet, sier Bolstad.

Må kjenne menneskene

Han mener at den lave oppklaringsprosenten av vinningsforbrytelser, som rammer så mange mennesker i storbyene, svekker tilliten.

- Problemet løses ikke av struktur, men av et politi som kjenner og bryr seg om menneskene og den byen de jobber i. I mindre byer er politiet i mye større grad en del av lokalsamfunnet. Fra min tid som politi i Vardø på slutten av 80-tallet lå Finnmark høyest på oppklaringsprosent for vinningsforbrytelser. Skjedde det et innbrudd, tok det ikke lang tid før vi visste hvem mistanken var rettet mot. Den lokalkunnskapen har ikke politiet i de store byene, sier Bolstad - som for halvannet år siden gikk på Forvarets Høgskole.

- Der var det en helt annen satsing på kompetanse enn det er i politiet.

- Erfaringer med Anders Anundsen fra hans tid i opposisjon?

- Han gjorde et tøft godt inntrykk som leder av kontroll - og konstitusjonskomiteen.

nina.johnsrud@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen