Innenriks

Oljesvikten gir nye muligheter

Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge tror en tvunget oljeomstilling vil gi liv til et smartere, grønnere Norge.

- Nedgangstider tvinger fram kreativitet, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, til Dagsavisen.

Hva skal Norge leve av etter oljen? Spørsmålet har blitt stilt i tiår. Nå tvinges Norge til å komme opp med et svar, brennkvikt.

Prisen på vår viktigste råvare og bærebjelke i velferdsutviklingen er nærmest halvert siden sommeren. Norge straffes for det dramatiske fallet i oljeprisen dra 110 dollar fatet til litt over 60.

Lørdag skrev Dagsavisen at nasjonen taper minst 84 milliarder kroner neste år dersom oljeprisen holder seg lav. Finansminister Siv Jensen (Frp) mener Norge er over oljetoppen, og varsler store omstillinger i oljesektoren. I dag kommer omtrent hver tiende arbeidsplass fra olja. Når sektoren slankes må de kloke hodene finne jobb andre steder. Spørsmålet er hvor?

 

En varslet omstilling

I Oslo sitter administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, og arbeider på spreng for å løfte fram Norges nye næringer. Med 750 ansatte i hele verden gjør det statlige selskapet alt det kan for å drive innovasjon og nyskapning fram fra ideer på servietten til produkter, arbeidsplasser og bedrifter som skaper verdier.

- Innovasjon Norge skal være en innovasjons-akselerator i ombyggingen av norsk økonomi, sier Traaseth.

 

Vind, vann og jord

Direktøren påpeker at det ikke er én industri som skal ta over etter oljen - men mange.

- Vi må ha flere bein å stå på. Da må vi ta utgangspunkt i våre komparative konkurransefortrinn Norge har som nasjon, sier hun.

Høyteknologi og primærnæringene blir helt sentralt, mener hun. Oljealderen skal avløses av:

* Havbruk og maritime næringer

* Nye, alternative energikilder (bølger, vind, vann, sol etc.)

* Moderne landbruk og marin, den nye bioøkonomien

* Miljøteknologi

* Ingeniørkunst og digital industri

* Smarte helseløsninger

- Norge er et av landene i verden som har sunnest matproduksjon. Selv om det flere steder er etterslep i å ta i bruk teknologi og trengs investeringer er det verdt å merke seg at 35 prosent av norsk melk nå blir melket av roboter, sier Traaseth.

 

Kloke hoder

Hun understreker at det ikke er første gang Norge må omstille seg - og tror vi kommer til å lykkes med å bygge en mindre oljeavhengig økonomi. Nøkkelen ligger i høykompetanse - våre kloke hoder.

- Det var et liv i Norge før olja, og vi har hatt en sterk maritim tradisjon. Det er jo kunnskapen fra den maritime tradisjonen som gjorde at det var mulig for oss å utvikle olje- og gasskompetanse. Den kompetansen skal vi nå bruke i en videre omlegging til en fornybar og grønn industri. Det vil gi oss en mer bærekraftig økonomi, sier innovasjonssjefen.

Hun avviser at omstillingen automatisk løses av å pøse mer penger inn i forskning. I Norge er mer penger stort sett svaret på alt, påpeker hun.

- Vi må bort fra det, sier den tidligere lederen i Hewlett-Packard (HP) med 18 års erfaring fra ulike lederstillinger i teknologibedrifter.

Hun trekker linjene tilbake i historien, til modige gründere som etablerte Hydro og Kongsberg Gruppen.

- Nå skal vi heie fram de nye gründerne som skal bygge nye industrier, sier Traaseth.

Smertefull omstilling

For at Norge skal skape nye framtidsrettede industrieventyr etterlyser Innovasjon Norge et tettere samarbeid mellom forskningsmiljøene og næringslivet. Kunnskapen må videreutvikles og kommersialiseres til salgbare produkter og ideer.

Traaseth er overbevist om at Norge vil klare den enorme omstillingen vi står overfor fra oljenasjon til høyteknologisk industrinasjon med flere bærende næringer. Men omstillingen kommer til å bli tøff.

- Jeg er redd overgangsfasen blir lang, og den kommer til å bli smertefull. Men dette er ikke farlig, dette er en omstilling som er full av muligheter.

Mer fra Dagsavisen