Innenriks

Oljefondet ser mot Asia

Oljefondet skal i framtida investere mindre i Europa og mer i framvoksende økonomier.

- Andelen investert i Europa skal reduseres gradvis over tid, sa finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) da han i går presenterte stortingsmeldingen om forvaltningen av statens pensjonsfond.

Oljefondets investeringer i Europa skal reduseres fra en andel på 54 prosent til 41 prosent framover, ifølge NTB.

Verdens økonomiske og finansielle tyngdepunkt flyttes, og det vil gjenspeile seg i fondets investeringer. Andelen som plasseres i de såkalte framvoksende økonomiene økes fra 6 til 10 prosent.

Johnsen påpekte at selv om fondet ser mot andre markeder enn Europa vil de fortsatt være markant til stede her.

- Samtidig vokser fondet, slik at investeringene målt i kroner likevel vil øke på sikt. Fondet skal fortsatt være en betydelig investor i Europa, sa Johnsen.

Begrenser risikoen

Bakgrunnen for at over halvparten av midlene i fondet har vært investert i Europa er målsettingen om å redusere valutarisiko, men denne risikoen har vist seg å være mindre enn det Finansdepartementet tidligere har antatt. Endringen til en bredere geografisk spredning allerede påbegynt.

- Siden det første innskuddet i fondet i 1996 er strategien for investeringene utviklet gradvis. I år tar vi nye skritt for å få en enda bedre geografisk spredning av investeringene, sa Johnsen, ifølge NTB.

Blir i USA

Han la til at den geografiske fordelingen av fondets aksjeinvesteringer skal ta utgangspunkt i såkalte globale markedsvekter. Det betyr at fordelingen skal bestemmes av størrelsen på de ulike aksjemarkedene verden over.

- En fullstendig overgang til globale markedsvekter ville gitt en kraftig reduksjon av investeringene i Europa og samtidig en høy andel i USA. Vi mener det er fornuftig med en jevnere fordeling mellom disse to markedene enn i dag, og vi vil derfor ikke gå helt til markedsvekting, sier finansministeren.

Må rapportere bedre

Av alle selskapene oljefondet er eier i verden rundt, er det de asiatiske som rapporterer desidert dårligst om barns rettigheter, samt om klima og risiko knyttet til knappe vannressurser.

- Gjennomgående rapporterer de store selskapene bedre enn de små, og europeiske og amerikanske selskaper bedre enn asiatiske, sa leder Anne Kvam i eieravdelingen til Norges Bank Investment Management (NBIM) i går.

- Men vi ser også at det er i de sektorene hvor eksponeringen mot samfunnsmessige og miljømessige risikoer er størst at rapportering er best, sa hun.

Rapportering om sentrale etiske områder er viktige styringsverktøy for forvalteren av oljefondet og danner grunnlaget for den aktive eierskapsutøvelsen fondet skal ha.

Av snaut 1.100 av oljefondets selskaper som er undersøkt, får rundt en tredel den laveste karakteren for rapportering om barns rettigheter, vannrelatert risiko og klima.

- Selv om vi ser en viss bedring i hvordan selskapene rapporterte, er det generelle rapporteringsnivået fortsatt altfor lavt, sa Kvam.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen