Innenriks

Oljefond-forslag får støtte fra Frp

BI-professor vil ikke bruke penger fra Oljefondet på velferd. I tråd med Frps politikk, mener Helge André Njåstad.

BI-professor Øystein Noreng kom fredag ut med boken «Oljeboblen», hvor han kritiserer politikernes oljepengebruk. Noreng har sin bakgrunn som statsviter og har undervist i petroleumsøkonomi på BI. Han mener det er på høy tide at Norge diskuterer konsekvensene av å prioritere investeringer i utlandet under ustabile forhold i finansmarkedene, sammenlignet med nytten av investeringer i infrastruktur, høyere utdanning, forskning og utvikling på hjemmebane.

Øystein Noreng er professor ved BI. Foto: Lene Sørøy Neverlid

Les også: Frps liberalistiske fløy vil legge ned hele velferdsstaten

«Norskesyke»

Konsekvensen kan bli en «norsk syke», advarer professoren. «Norskesyken» definerer han som å bruke en stor formue, bygget opp av inntekter fra en naturressurs, til å finansiere velferd, offentlig og privat forbruk. Noreng mener pengene vi bruker fra Oljefondet bare bør gå til investeringer i samferdsel, forskning og utdanning. Mens all drift av AS Norge, bør finansieres med skatt.

– Velferd bør finansieres med skatt, understreker han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Ikke ese ut

Frp, som sitter med finansministeren, synes forslaget høres ut som en god idé.

– Frp har ment at Oljefondet skal gå til slikt ja og ikke ese ut staten, sier finanspolitisk talsperson Helge André Njåstad (Frp).

I 2013 gikk Frp til valg på å skille mellom drift og investeringer i statsbudsjettet, og erstatte Oljefondets handlingsregel med «et nytt ankerfeste for den økonomiske politikken». Slik ble det ikke.

Denne perioden har Frp gått til valg på at de vil øremerke en de av den årlige avkastningen fra Oljefondet til investeringer i jernbane, veier, kollektiv transport og IKT.

Les også: Frp er kritisk til at regjeringen vil la Color Line flagge ut. Det gir nytt håp for 700 ansatte.

– Ikke øremerket

Men hvor langt har Frp kommet med dette valgløftet? Statssekretær i Finansdepartementet, Cecilie Brein-Karlsen (Frp), viser til at regjeringen har forpliktet seg til at den økte bruken av oljepenger skal vris i retning av investeringer i kunnskap og infrastruktur, samt skattelettelser.

– Oljepengene er ikke øremerket til disse formålene, men inngår i en helhetlig budsjettprosess, sier Brein-Karlsen.

Les også: FpU-topper vurderte å trekke seg

Mer fra Dagsavisen