Unge Venstre-leder Tord Hustveit har frontet kampen for å få Venstre til å si nei til 24. konsesjonsrunde.

Oljedrama på Venstres landsmøte – sier nei til 24. runde

Delt på midten i olejespørsmålet.

 

Partiet var nærmest delt på midten i spørsmålet på landsmøtet i Ålesund under den første stemmegivningen lørdag. Da falt forslaget om å stoppe utlysningen av flere letelisenser og ikke gjennomføre en 24. konsesjonsrunde med 109 mot 108 stemmer. To avholdt seg fra å stemme.

Men i en ny runde stemte delegatene over et revidert forslag, nemlig å åpne for nye letelisenser, men si nei til 24. konsesjonsrunde. Det forslaget fikk flertall med 124 mot 94 stemmer, til vill jubel fra Unge Venstre.

Venstre tar dermed nok et skritt bort fra Høyre og Frp. I midten av mars lyste olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) ut konsesjon på oljeleting i 102 blokker i Norskehavet og Barentshavet. Høringsfristen er satt til 2. mai.

Vil bremse

Det er særlig yngre krefter i Venstre som vil bremse oljeletingen.

– 24. konsesjonsrunde er et skudd i blinde. Dette handler om Norge i 2030, i 2040 og 2050. Skal vi sitte her og utrede en politikk for en framtid vi ikke vet noe om, sa Unge Venstre-leder Tord Hustveit, til stor begeistring i landsmøtesalen i Ålesund lørdag.

Han fikk støtte av blant andre Rebekka Borsch, partiets førstekandidat i Buskerud, og Guri Melby i sentralstyret.

– Forslaget er ikke et forslag som skrur igjen oljekrana. Men det er en fot på bremsepedalen, slik at vi rekker å revidere oljepolitikken vår, sa Melby, mens Borsch fokuserte på de økonomiske sidene.

– Hvis vi sier ja til denne runden, kommer vi til å bruke et tosifret milliardbeløp på leteaktivitet i disse områdene. Problemet er at vi antakeligvis kommer til å bruke disse pengene på noe som aldri blir lønnsomt, framholdt hun.

Advarte

Partiledelsen med Trine Skei Grande og Ola Elvestuen i spissen advarte på sin side om å si nei til 24. konsesjonsrunde.

– Det er for kategorisk å si nei til 24. konsesjonsrunde. Da konkurrerer vi med de absolutt grønneste partiene. Det er viktig når vi nå skal inn i en valgkamp at vi også har næringen med oss, framholdt Elvestuen.

Grande minnet på sin side landsmøtet på hva som står i den opprinnelige programformuleringen om at «letelisenser ikke kan tildeles dersom det ikke er klimamessig, miljømessig og økonomisk bærekraftig innenfor rammene av Parisavtalen».

 

Et viktig signal hevder Bellona

Setter velferden i fare hevder Søviknes (Frp)


Miljøstiftelsen Bellona er fornøyde med at Venstre stemte nei til 24. konsesjonsrunde, men liker dårlig at det satt så langt inne.

– Jeg syns dette er en viktig korreksjon av partiledelsen. Det er et viktig signal, men jeg overrasket over at det satt så langt inne, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

Stiftelsen ventet i spenning på resultatet av avstemningen, og mente det ville være avgjørende for hvorvidt Venstre kunne kalle seg et "miljøparti".

Bellona avviser ikke kategorisk at partiet med rette kan smykke seg med denne tittelen, men mener likevel de har mye å gå på.

– Det er flere ting en dette som skal til. I fremtiden blir utfordringene større, og da må også tiltakene bli mer omfattende. De har lenge hatt gode intensjoner, men har allerede godtatt for mange slike utlysninger. Det var på tide at de satt foten ned, sier Hauge.

Søviknes negativ

– Det setter fremtidige arbeidsplasser og velferd i fare, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) om Venstres vedtak om å stanse 24. konsesjonsrunde.

Overfor NRK betegner Søviknes det som meningsløst å ikke utvinne olje og gass i framtida.

Til Dagens Næringsliv sier statsråden at Norge trenger oljevirksomhet med nye arbeidsplasser.

– Verden trenger mer energi, og ifølge IEAs scenario for hvordan vi skal nå målene i Parisavtalen, kommer olje og gass fortsatt til å utgjøre cirka 40 prosent av verdens energimiks i 2050, sier Søviknes, som understreker at Norge har lave CO2-utslipp sammenlignet med gjennomsnittet.

(NTB)