GRØNT ER SKJØNT: Statssekretær Ane Hansdatter Kismul (Sp) og olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) er stolt av at Norge står midt i en av de største satsingene på fornybar energi. Borten Moe skal henge opp et bilde av digre kraftmaster og et norsk flagg på kontoret sitt, som illustrerer at den rene kraften skal fram til forbrukerne. FOTO: HÅVARD THERKELSEN

Olje-Ola satser grønt

Ola Borten Moe (Sp) er lei stemplet som oljeminister og viser nå fram tidenes utbygging av fornybar energi i Norge.

- Vi får mye oppmerksomhet for det som skjer på olje, og blir beskyldt for å være overoppmerksomme på det feltet. Men faktum er at vi nå står midt oppe i en av de største satsingene på fornybar energi i Norge - noensinne, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) til Dagsavisen.

94.000 bolighus

De grønne sertifikatene har gitt et taktskifte i utbygging av fornybar energi i Norge. Ferske tall fra Olje- og energidepartementet viser at det bygges ut vind- og vannkraft i Norge som aldri før:

* I år er det godkjent utbygging av vind- og vannkraft i 44 prosjekter. I fjor ble fem prosjekter godkjent.

* Utbyggingen som er godkjent i år (til sammen 2.350 GWh/år) tilsvarer ren, miljøvennlig strøm som kan dekke forbruket til om lag 94.000 bolighus. Til sammenligning dekket fjorårets godkjenninger strøm til 11.000 hus.

- Den utbyggingen vi har snakket om i mange år skjer nå, sier Borten Moe.

«Voldsomt driv»

Han mener hans viktigste jobb nå er å sørge for en effektiv og forutsigbar konsesjonsbehandling. De grønne sertifikatene gir støtte til etablering av vind-, vann- og biokraft innen 2020. Borten Moe mener det kommer til å være et «voldsomt driv» etter å bygge ut grønn energi fram til fristen for å benytte seg av denne støtteordningen går ut om sju år.

Statssekretær Ane Hansdatter Kismul (Sp) understreker at tallene viser at ordningen setter fart i utbyggingen. Det betyr flere strømmaster, flere arbeidsplasser og sikrere strømforsyning i hele Norge. Den fornybare kraftindustrien sysselsetter alt 40.000 i Norge.

- Utbyggingen av fornybar energi har nå fått et tydelig taktskifte. Vi har fått opp tempoet, og vi skal enda videre, sier hun.

Lei olje-stempel

Borten Moe sier til Dagsavisen at han er lei av å bli stemplet som oljeminister - en merkelapp han mener er medieskapt.

- Oljebildet er en stereotyp, medieskapt stemplingskampanje. Det er urettferdig og vindskeivt, sier olje- og energiministeren.

Nå slår han tilbake med grønn energi. En utbygging som kommer til å gi tidenes byggeboom for kraftmaster i Norge, ifølge statssekretær Kismul.

Daglig leder Marius Holm i klimastiftelsen Zero er glad for den grønne satsingen. Nå utfordrer han statsråden til å bytte ut gasskraft i oljeindustrien med ren, fornybar energi.

- Det blir ikke gjort nok for å ta i bruk den fornybare energien offshore. Vi må elektrifisere norsk sokkel. Her må Borten Moe ta styring, slik at vi kan få brukt den fornybare energien bedre, sier Holm.