«Klima er ikke én sak, klima er en ramme rundt alle saker», sa Jonas Gahr Støre i sin tale som påtroppende partileder i 2014. Likevel går trolig partiet inn for en konsekvensutredning av deler av det omstridte området utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Olje-ja slås ned av samarbeidspartnere

Ap-landsmøtet går trolig for konsekvensutredning av deler av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Ingen gode idé, mener partiets foretrukne samarbeidspartnere.

 

Av Bjørn S. Kristiansen og Sofie Prestegård

AUF og de delene av Arbeiderpartiet som vil verne Lofoten, Vesterålen og Senja mot all oljeaktivitet, går mot nederlag på landsmøtet om en skal tro nestleder Trond Giske. Han er trygg på flertall for kompromissforslaget. Men Ap-ledelsen kan selv gå på et nederlag i forhandlinger med de aktuelle samarbeidspartnerne etter valget til høsten.

Senterpartiet har nemlig et ferskt neivedtak fra sitt landsmøte, og nestleder Anne Beathe Tvinnereim legger ikke skjul på at hun mener kompromissforslaget til programkomiteen i Ap ikke er spesielt godt.

– Det er en dårlig løsning for de fornybare fiskeriressursene i området, og den store usikkerheten knyttet til beredskap. Jeg synes ikke det er et godt kompromiss, og jeg er spent på Ap-landsmøtets behandling av saken, sier Tvinnereim til Dagsavisen.

Les også: LO-forbund ber Ap verne om oljen - ikke naturen

KrF trygge på nei

I programforslaget KrF skal behandle neste helg, heter det at partiet vil: «opprette petroleumsfrie soner i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja». Uavhengig av hvilken side KrF vender seg mot etter valget, er påtroppende KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad klar.

– Vi har dette til behandling i Stortinget nå der KrF stemmer for varig vern, sammen med MDG, SV og Venstre. Og jeg er trygg på at dette er en sak vi kommer til å vinne i neste periode, sier Ropstad til Dagsavisen.

Han ser ikke for seg at det blir aktivitet i disse områdene noen gang, både på grunn av klimautfordringene og fordi bransjen er mer interessert i Barentshavet, ifølge Ropstad.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Dealbreaker

Den gamle rødgrønne makkeren SV, som har lansert flere alternative samarbeidsformer med Ap, er ikke uventet kategoriske:

– Det Ap går inn for er ikke et kompromiss, det er å åpne for oljeboring. Det er uaktuelt for oss å åpne for det i sårbare områder som Lofoten, Vesterålen og Senja, sier SV-nestleder Snorre Valen.

– Er dette en dealbreaker?

– Det blir ingen «deal» om det innebærer oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Valen til Dagsavisen.

Les også: Fisker i fylkeslagene om olje

Kjemper til siste slutt

AUF-leder Mani Hussaini tok i programkomiteen dissens i spørsmålet. AUF vil ikke konsekvensutrede noen av disse områdene og jobber nå på spreng for å få flest mulig delegater med seg.

På den andre siden tjuvstartet i går Fellesforbundet og Industri Energi oljekampen på Aps landsmøte med en politisk markering utenfor Folkets Hus.

Striden om de omstridte områdene avgjøres på landsmøtet lørdag.

Les også: – Prøver å ta Ap som gissel