Innenriks

Olin sporer SV til ny asylkamp

Margreth Olins film om enslige mindreårige asylsøkere med midlertidig opphold i Norge inspirerer SV til omkamp i regjeringen.

– Usikkerhet er hva ungdom i den alderen minst av alt trenger, sier SVs innvandringspolitiske talsperson Aksel Hagen til NTB.

I forslaget til nytt arbeidsprogram som legges fram torsdag i neste uke, går partiet inn for omkamp om de kontroversielle innstrammingene i asylpolitikken som regjeringen vedtok i 2008.

– SV kjemper for en human og solidarisk asylpolitikk, og mener ordningen med midlertidige tillatelser ikke er i tråd med det, sier han.

Les også: Forteller "de andres" historie

– Egoistisk tiltak

SV tok dissens i statsråd og motsatte seg åtte av de 13 punktene i innstrammingsplanen, blant annet bestemmelsen om at enslige mindreårige asylsøkere mellom 16 og 18 år kun skal ha rett til begrensede oppholdstillatelser uten rett til fornyelse. Ungdommene skal returneres til opprinnelseslandet når de fyller 18 år.

– Ideen var at dette punktet skulle skremme unge mennesker fra å søke tilhold i Norge. Problemet er at de blir drevet til andre land i stedet. Dette er rett og slett et egoistisk tiltak som må fjernes, sier Hagen.

Selv om færre enslige mindreårige asylsøkere har kommet til Norge etter 2009, er antallet barn som kommer alene til Europa like høyt som før, anfører han.

– Ordningen har svært alvorlige konsekvenser for barna. Asylmottak og hjelpeinstanser rapporterer at mange lever under fattigdomsgrensen og at mange er feilernærte. De vet at de på 18-årsdagen må avbryte helsebehandling og reise fra både skolen og det sosiale miljøet de har etablert seg i, sier Hagen.

Lederen i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité sier han har god tro på gjennomslag i regjeringen, selv om SV tapte denne kampen ved forrige korsvei.

– Margreth Olin og alle andre gode krefter vil få opinionen til å snu. Jeg er optimist og tror vi vil vinne fram, sier Hagen, som til daglig leder Stortingets kommunal- og forvaltningskomité.

Ap står på sitt

Arbeiderpartiets Lise Christoffersen gir SV lite håp om seier i omkampen.

– Vi diskuterer asylpolitikken fortløpende, men det er ikke kommet noen signaler om endringer på dette punktet, sier hun til NTB.

Christoffersen minner om at ungdommene det her er snakk om, kun har fått opphold fordi norske myndigheter ikke har funnet fram til omsorgspersoner i hjemlandet.

– Det er den eneste grunnen. Hadde de hatt et behov for beskyttelse eller om sterke menneskelige hensyn talte for det, hadde de fått bli i Norge, sier hun.

Ap-representanten mener statistikken viser at innstrammingen har fungert etter hensikten.

– Antallet mindreårige asylsøkere steg fra 403 i 2007 til over 2.000 i 2009. Etter at reglene ble skjerpet, falt antallet til 829 i 2010, sier hun.

Ny vurdering

Kommunalkomiteen behandler i disse dager stortingsmeldingen om barn på flukt. Den slår fast at utlendingsmyndighetene i større grad skal se hen til barns behov i vurderingen av asylsøknader.

Det er anslått at rundt 400 barn oppholder seg ulovlig i Norge. De har, sammen med foreldrene, fått endelig avslag på asylsøknaden.

–  Vi må kunne forvente at budskapet fra regjeringen og Stortinget bidrar til at utlendingsmyndighetene stiller alle slike saker i bero og underlegger dem ny behandling, sa KrFs Geir Bekkevold til NTB i forrige uke.

Han får full støtte fra SVs Aksel Hagen, som mener Utlendingsdirektoratet må underlegge alle i denne gruppen en ny, individuell behandling av asylsøknaden.

– Når et forvaltningsorgan tar selvkritikk, må vi forvente at det går igjennom sakene på nytt, sier han. (NTB)

Mer fra Dagsavisen