Olemic Thommessen er Høyres kandidat som stortingspresident

Olemic Thommessen er Høyres kandidat som stortingspresident

Til tross for kraftig kritikk før sommeren ønsker Høyre gjenvalg av Thommessen.

Høyres stortingsgruppe har bestemt at Olemic Thommessen er partiets kandidat til vervet som stortingspresident. Thommessen har representert Høyre på Stortinget siden 2001, og vært stortingspresident siden 2013.

– Olemic har ledet Stortingets presidentskap på en dedikert og god måte. Det har vært krevende saker underveis, og de må presidentskapet og Stortinget lære av. Jeg og Høyres gruppe forventer et konstruktivt samarbeid med Stortingets presidentskap også de neste fire årene, sier parlamentarisk leder Trond Helleland (H)

Omstridt kandidat

Først på lørdag velges presidentskapet i forbindelse med at Stortinget konstitueres.

Thommessen fikk før sommeren kraftig kritikk av et samlet Storting, for sin håndtering av budsjettoverskridelsene i forbindelse med ombyggingen på Stortinget. Det er bare en av flere saker som har skadd tilliten og anseelsen til Høyre-politikeren.

Les også: Alvorlige anklager mot stortingspresidenten

Nær halve tinget er mot

Normalt får stortingspresidenten støtte av et samlet Storting, selv om det har forekommet at noen stemmer blankt. Men summen av de vanskelige sakene gjør at Thommessen ikke vil få støtte fra opposisjonen.

– Vi er overrasket over at Høyre velger å fremme Thommessen som kandidat. Arbeiderpartiet vil ikke støtte dette. Vi har ikke tatt stilling til om vi skal stemme blankt eller fremme en egen kandidat, sier nestleder Hadia Tajik til NTB.

Tajik peker på byggesprekksaken, men også at summen av saker Thommessen har fått kritikk for, har vært av betydning for Arbeiderpartiet.

– Vi opplever dette som en uvanlig situasjon. Det er grunnen til at vi er beredt på å ikke stemme på ham, sier hun.

Fra før er det kjent at verken Senterpartiet eller SV vil stemme for Thommessen. Dermed ligger det an til at 79 av 169 stortingsrepresentanter ikke vil gi ham sin stemme.

– Det er uklokt av Høyre å ikke fremme en samlende kandidat. SV stemte for mistillit mot den sittende presidenten før sommeren. Det var godt begrunnet, og det er selvsagt svært vanskelig for oss å støtte en president vi mener gjorde seg fortjent til mistillit i forrige periode, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– Viktige erfaringer

Thommessen selv oppgir at han er stolt over at Høyres stortingsgruppe har foreslått ham som stortingspresident.

–  Hvis jeg blir valgt på lørdag ser jeg frem til å jobbe med det nye Stortinget på tvers alle partilinjer. Min dør vil være åpen og jeg vil gjøre mitt ytterste for å at Stortinget skal fylle sin rolle som landets viktigste demokratiske arena.Vi har mange oppgaver å ta fatt på. Blant annet ligger det klare bestillinger etter byggesaken i juni. Jeg mener jeg har viktige erfaringer fra siste periode for nettopp å ta fatt på dette arbeidet, sier Olemic Thommesen i en pressemelding.