Olav Thon svarer på kritikken fra LO-leder Gerd Kristiansen. FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX

Olav Thon gir LO-Gerd svar på tiltale

LO-leder Gerd Kristiansen får svar fra hotelleier Olav Thon: Kravet om lokale forhandlinger i hotellbransjen vil medføre et «aldeles håpløst byråkrati».

 

Av Mats Rønning

– At LO-ledelsen går inn for dette er én sak, der er de lønnet for å tilbringe 300 dager i året i forhandlinger fra morgen til kveld. Men for en som driver et hotell, er det en hovedbeskjeftigelse å ta seg av gjester og å få hotellet til å fungere, sier Thon til NTB.

Han mener det er fullstendig urimelig å innføre lokale forhandlinger innen hotellnæringen, slik Fellesforbundet krever.

– Skulle man forhandle lokalt på 100 forskjellige steder så vil man bli fanget i et byråkrati som er aldeles håpløst, sier Thon.

Hotellansatt reagerer kraftig: – Har Olav Thon selv prøvd å bære tunge brett lange avstander, rigge bord og jobbe hardt fysisk gjennom en hel vakt?

Tilbyr innsyn

LO-leder Gerd Kristiansen gikk til frontalangrep på NHO og hotelleierne Olav Thon, Christian Ringnes og Petter Stordalen da hun holdt appell for streikende hotell- og restaurantarbeidere i Oslo tirsdag.

– Hun er mer enn velkommen til å gå igjennom alle regnskapene våre. Marginene i hotellbransjen er så små at det ikke er for ingenting at hotell etter hotell legges ned og blir asylmottak eller boliger, sier Thon, som like etter intervjuet sendte NTB regnskapene for flere av sine hoteller.

– Kan LO-ledelsen framlegge forslag om hvordan hotellvirksomhet i Norge kan begynne å tjene penger, mottas enhver assistanse med takk, heter det i eposten som fulgte til regnskapene.

Tar ikke på vei

I appellen for de streikende slo LO-lederen fast at «hotellkongene» får overskrifter i alle kanaler – når de er tjent med det.

– Olav Thon kjøper avisannonser for Frp og gir 26 millioner til barn av sine nevøer og nieser. Men når hans egne ansatte ber om rettferdig behandling, da sitter han helt i ro, med strikkelua på, sa Gerd Kristiansen.

– Jeg synes ikke det hun sa var noe særlig ille, svarer Thon.

– At jeg stemte Frp ved sist valg har vel vist seg å ikke være så galt? Og det å gi penger til slektninger, er vel heller ikke noe ualminnelig? Hun må gjerne fortsette med dette, sier han.

Les også: Derfor streiker de

Forsvarer lønnsforskjell

Fellesforbundet og LO mener det er urimelig at hotell- og restaurantansatte i gjennomsnitt tjener 77 prosent av snittlønna til en industriarbeider, men Thon ser det ikke på samme måte.

– Det avhenger jo av hva slags jobb man gjør, men det er atskillig mer krevende å være lenket til en maskin enn å utføre serviceoppgaver på et hotell, der man den ene dagen har gjester å ta seg av og den andre dagen ikke, sier han.

Petter Stordalen ønsker selv ikke å kommentere kritikken fra LO-lederen, mens NTB ennå ikke har fått kontakt med Christian Ringnes. (NTB)