Innenriks

Økt trusselfare

ETTERRETNINGSTJENESTEN: Terrortrusselen mot Norge og norske interesser i utlandet vil øke i 2014. Hovedårsaken er krisen i Syria, ifølge Etteretningstjenesten.

Etterretningstjenesten la i går fram sin åpne og ugraderte trusselvurdering for 2014, «Fokus 2014». Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) innledet før sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen presenterte vurderingen.

- Vi mener det har blitt en økt trussel mot Norge, og at denne trusselen kommer til å øke ytterligere gjennom 2014, sa Grandhagen.

Militante islamister

Den økte terrorfaren skyldes hovedsakelig utviklingen i Syria. Deler av det krigsherjede landet utgjør nærmest fristeder for militante islamister, som bruker områdene som baser for planlegging av angrep mot mål i Europa.

Militante islamister har også blitt sterkere i andre områder som Jemen, Libya, Egypt og Kenya. Tidligere var al-Qaidas kjerneorganisasjon under ledelse av avdøde Osama bin Laden, den største terrortrusselen mot Vesten. «I dag er trusselen mer fragmentert og uoversiktlig, siden den nå springer ut fra en rekke grupper og nettverk med løs tilknytning til hverandre» heter det i vurderingen.

Selv om det er militante islamister som vurderer som den mest alvorlige terrortrusselen, kan det også komme angrep fra høyreekstreme grupper i Europa. Trusselen fra disse ventes imidlertid ikke å øke utover dagens lave nivå.

Rolig i Arktis

E-tjenesten har også vurdert politisk stabilitet og sikkerhet i andre deler av verden. Det er særlig i Midtøsten og deler av Afrika som utgjør de mest ustabile og usikre områdene i 2014. Etterretningstjenesten mener det er fare for at regionale konflikter i Asia vil bli større. Samtidig vil Kinas sterke økonomiske og politiske vekst, fortsette å prege Asias utvikling.

Her hjemme er særlig nordområdene viktig for Norge. Russland satser offensivt både militært og økonomisk i området, og flere andre land viser interesse for nordområdene. «Konfliktpotensialet i Arktis er imidlertid begrenset, og det kan ikke sies å pågå et mellomstatlig ressurskappløp eller en ressurskamp i Arktis» vurderer E-tjenesten.

E-tjenesten het tidligere Forsvarets etterretningstjeneste og er Norges sivile og militære utenlandsetterretningstjeneste. Det er fjerde gang de utgir en åpen vurdering.

hannah.gitmark@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen