Sport

Økernbyen blir mye mindre

- Nok en gang har staten vist at den er en bremsekloss i byutviklingen, sier Oslos byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen (H).

Bakgrunnen for uttalelsen er miljøvernminister Bård Vegar Solhjells vingeklipping av planene om byutvikling på Økern. Selv om Solhjell i utgangspunktet er positiv til planene, har han endret på det som et bredt flertall i Oslo bystyre har gått inn for.

- Vi ønsket handelsarealer på 55.000 kvadratmeter. Nå er dette blitt redusert med 10.000 kvadratmeter, og i tillegg har antall parkeringsplasser blitt redusert, påpeker Fredriksen.

- Jeg frykter at mindre handel og mer kontor vil gi området mindre preg av et bysentrum, og at det dermed vil gjøre prosjektet mindre attraktivt for både publikum og utbyggere. Dette kan bremse utviklingen i et mye større område rundt Økern, tilføyer han.

Roste planene

I Dagsavisen onsdag trakk Solhjell fram nettopp planene for Økernområdet som et positivt eksempel på god byutvikling, og anbefalte at det må bygges tettere og høyere.

I Dagsavisen i går fulgte Aps Håkon Haugli opp med å ta til orde for at staten i større grad må bli en pådriver for god boligbygging.

Realiteten er at staten forblir en bremsekloss, noe eksempelet med Økernutbyggingen til fulle beviser, konstaterer Fredriksen.

- Det vil være utrolig synd dersom reduksjonen i handelsareal fjerner det økonomiske grunnlaget for å bygge det etterlengtede badelandet i Oslo, sier han.

Forsvarer krympingen

Solhjell forsvarer fjerningen av 10.000 kvadratmeter med forretningsarealer og mange parkeringsplasser på følgende måte:

- Skal man nå kommunens målsettinger om at byen skal ha en robust senterstruktur der flest mulig kan gå og sykle til levedyktige bydelssentre og lokalsentre, er det viktig at størrelsen i størst mulig grad tilpasses et lokalt kundegrunnlag. Det er også viktig å redusere parkeringsdekningen slik at flest mulig av dem som bor utenfor senterets nærområde velger å reise kollektivt.

Men denne argumentasjonen faller på stengrunn hos Fredriksen.

- De rikspolitiske bestemmelsene for kjøpesentre er ikke tilpasset en by som vokser slik Oslo gjør nå, mener han.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen