Innenriks

Økende misnøye med arbeidslivspolitikken

ARBEIDSLIV: Bare én av ti arbeidstakere mener at regjeringen har en god arbeidslivspolitikk. Mer enn hver annen ansatt i offentlig sektor mener den er direkte dårlig.

Misnøyen med regjeringens arbeidslivspolitikk har vokst i løpet av de elleve månedene som er gått siden Erna Solberg (H) overtok nøklene til statsministerboligen etter Jens Stoltenberg (Ap). Det viser ferske tall fra Arbeidslivsbarometeret, som utarbeides av Arbeidsforskningsinstituttet for YS.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) mener på sin side at tallene er hyggelig lesestoff.

Tommelen ned

Når partilederne samles til høstens første TV-sendte partilederdebatt i Arendal torsdag kveld, er temaet «11 måneder med ny regjering – har de levert?».

Svaret fra norske arbeidstakere ligger et sted mellom et gjesp og et nei, skal vi tro de 3.000 som har deltatt i undersøkelsen som ligger til grunn for Arbeidslivsbarometeret:

* En av tre har ingen oppfatning.

* Nær halvparten av dem som har gjort seg opp en mening, 45 prosent, mener at regjeringen gjør en dårlig innsats for å fremme et godt arbeidsliv.

Lite synlig

YS-leder Jorunn Berland mener det er oppsiktsvekkende at så mange ikke har en mening om regjeringens arbeidslivspolitikk. Ved tidligere undersøkelser har rundt en av fire landet på «vet ikke», i fjor var andelen 23 prosent av de spurte.

– Det kan ikke bety noe annet enn at regjeringen har vært lite synlig på dette feltet, sier hun.

Det er et poeng at undersøkelsen ble gjennomført før Eriksson presenterte forslagene til ny arbeidsmiljølov 11. juni.

– Jeg er sikker på at hadde undersøkelsen blitt gjennomført nå, ville svært mange av de spurte beveget seg fra «vet ikke» til «dårlig», sier Berland til NTB.

YS-lederen viser til at mange har reagert negativt på flere av Erikssons forslag. Blant annet har forslaget om økt adgang til midlertidige ansettelser og mer fleksible arbeidstidsordninger fått en rekke fagforeningsledere til å protestere.

– Jeg håper og tror at den store andelen som sier de er fornøyde, opp mot 40 prosent, blir enda større når regjeringen nå gir arbeidstakerne mer fleksibilitet og frihet til å bestemme over egen arbeidshverdag, svarer Eriksson.

Stigende misnøye

Av dem som har gjort seg opp en mening, sier én av ti at regjeringen gjør en god innsats for et godt arbeidsmiljø. I tillegg sier 25,7 prosent at regjeringen «har gjort det som er mulig».

– Legger vi sammen disse to tallene, ser vi at 36 prosent er sånn noenlunde fornøyd med regjeringens innsats. Det er en tilbakegang fra 45 prosent for et år siden, og et klart signal om økende misnøye, sier Berland.

Størst er misnøyen i offentlig sektor. Her er 52 prosent misfornøyd, mot 36 prosent i privat sektor.

Hovedtillitsvalgt Anne Lunderbye Wang i Parat Nav sier at det er en gryende usikkerhet blant hennes medlemmer.

– Jeg har ikke opplevd noe stormløp av misnøye mot regjeringen så langt. Men det er en usikkerhet å spore, og den er knyttet til midlertidige ansettelser. Det virker ikke bare inn på den enkelte og hennes familie, men også på den enkelte arbeidsplass, sier hun til NTB.

Gledelige tall

Robert Eriksson tror de fleste har fått med seg hva regjeringen har kommet med siden undersøkelsen ble utført tidlig i juni.

– Det er gledelig at av dem som har gjort seg opp en mening, er det om lag 40 prosent som er fornøyd med regjeringens politikk på området, sier statsråden. (NTB)

Mer fra Dagsavisen