Innenriks

Økende gjengbråk skaper uro på Stortinget

Regjeringen må bevilge mer penger til politiet, krever Lene Vågslid (Ap).

Av Bibiana Piene, NTB

– Vi er svært bekymret for at politiet ikke har ressurser til å være til stede der det trengs å jobbe forebyggende, og at det derfor blir mulig for gjenger som er organiserte og som driver med alvorlig kriminalitet, å rekruttere og vokse. Dette er farlig, sier Vågslid til NTB.

Hun kaller situasjonen i Groruddalen for «ekstremt krevende». Samtidig frykter hun at gjengutfordringen i Oslo kan utvikle seg til et nasjonalt problem.

– Vi vet at det drives eksport av både narkotika og våpen til andre fylker. Mye kommer fra Oslo. Men i dag er det veldig få som blir tatt, og det er veldig urovekkende, sier Vågslid.

– Dette skjer på Frps vakt, føyer hun til.

• Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen: – Gjengene skal knuses og oppløses

– Talljuks

Hun hevder at regjeringen jukser med tall når den sier at politiet har fått styrket sine budsjetter i 2018, og viser til at mye av budsjettøkningen spises opp av lønns- og prisvekst og låste investeringer.

I realiteten har politi og påtalemyndighet fått nesten 75 millioner kroner mindre å rutte med i årets budsjett, ifølge Ap.

– Regjeringen forteller en historie om at politiet er styrket. Det er rett og slett ikke riktig. Det må være veldig frustrerende for politiet selv, sier hun.

– Problemet nå er at vi er helt på etterskudd. Regjeringen må komme i revidert nasjonalbudsjett med mer penger til politiet. De må få mulighet til å jobbe mer langsiktig og proaktivt for å forebygge gjengkriminalitet, uten at det går ut over etterforskning og andre viktige politioppgaver, sier Vågslid og peker på at Ap i flere år har foreslått å øke bevilgningene.

• Lokalpolitiker om Holmlia: – Som mor tør jeg ikke la datteren min gå ut alene

– Politiet har tapt

Redaktør Ole Martin Mortvedt i Politiforum mener at politiet ser ut til å ha tapt overfor gjengene, og kaller politiets advarsel til natteravnene på Vestli mot å gå ute, for «en fallitterklæring».

– De kriminelle gjengene har nå i større grad vunnet fram med sin framferd og tatt territorier. Maskerte gjenger motiveres når de ser at natteravner og politi kan jages, skriver han på lederplass.

Han mener i likhet med leder for Oslo Politiforening, Kristin Aga, at det delvis er omorganiseringen av Oslo-politiet i forbindelse med nærpolitireformen som er skyld i problemene.

Da ble både avdelingene for organisert kriminalitet og gjengproblematikk oppløst, trass i advarsler om at dette ville gå ut over det forebyggende arbeidet.

– Politimester Hans-Sverre Sjøvold lyttet ikke til sine fremste fagpersoner og bøyde av for Politidirektoratets press om at alle politidistrikt skulle se like ut, skriver Politiforum-redaktøren.

Mer fra Dagsavisen