Fanen til Prostituertes Interesseorganisasjon ble ødelagt på Youngstorget, der 10.000 var samlet for å gå i 8.mars-tog

Ødela sexarbeider-fane i 8. mars-toget

- Dette er sjokkerende. Vi er rystet, sier leder i Prostituertes Interesseorganisasjon, etter at 8.mars-fanen deres ble ødelagt.

«Sex workers rights = human rights», sto det på fanen som representantene for Prostituertes Interesseorganisasjon (PION) hadde stilt opp med på Youngstorget i kveld. Mens de ventet på at toget skulle gå, kom det PION hevder er en vakt fra  8. mars-komiteen og rev fanen i stykker. Bildene av den ødelagte fanen ble spredt på Facebook utover kvelden.

- Vi stilte opp for å gå i tog. Vi er aldri ønsket i 8. mars-toget, men vi stilte opp likevel. Derfor går vi bakerst i toget, og venter til de andre er gått. Det er viktig at sexarbeideres stemme også høres, sier Astrid Renland, leder i PION, til Dagsavisen.

- Så kom det en kvinne kledt som vakt og sa vi ikke fikk lov å gå i toget med en parole om sexarbeid, og at det var hun som bestemte. Vi ble bedt om å forlate toget. Vi svarte at vi ikke ville forlate 8.mars-toget, men at vi kunne gå bakerst i toget slik vi pleier. Hun ble rasende, flerret parolen vår i to, og løp bort. Vi ble rystet. De som sto og så på ble også rystet. Vi tråklet sammen fanen likevel, og flere ble med og gikk sammen med oss i toget etterpå, sier Renland.

- Det er helt utrolig at en organisasjon som jobber for samfunnets mest marginaliserte kvinner blir angrepet på en dag vi feirer internasjonal solidaritet og kvinnekamp. Vi vil ta kontakt med 8. mars-komiteen og be om en unnskyldning, sier Renland til Dagsavisen.

Snakket med vakten

Martin Olafsen, som er helsearbeider og deltok på 8. mars-markeringen på Youngstorget sammen med PION, snakket med kvinnen som rev i stykker PION-parolen.

- Vakten som rev istykker banneret påsto hun representerte 8 mars-komiteen. Hun ble unnvikende da jeg spurte om komiteen hadde noe vedtak på å rive i stykker parolen, forteller Olafsen.

- Bryter med parolegrunnlaget

- Parolen til PION bryter med parolegrunnlaget, sier Hanne Størset, leder i 8. mars-komiteen i Oslo, til Dagsavisen.

- De har all rett til å være på Youngstorget, og de kan gjerne delta i toget, men de har ikke tillatelse til å gå med en parole som bryter med parolegrunnlaget. Det har vi sagt til dem gjentatte ganger tidligere. Parolene blir vedtatt i en demokratisk prosess, og det er synd at PION ikke kan respektere dette, sier Størset.

Hun opplyser at det var rundt 20 vakter fra organisasjoner tilknyttet 8. mars-komiteen i aktivitet på Youngstorget. 

- Så langt har vi bare hørt rykter om hva som skal ha skjedd, men vi vet ikke. Vi skulle ønske at denne situasjonen ikke hadde oppstått, sier Størset.