Innenriks

Nytt syn på kropp

Tusener har hyllet Lars Severinsen etter at han tok et oppgjør med jakten på den perfekte kroppen.

«Flott», «fantastisk» og «utrolig bra» er typiske formuleringer fra mange av dem som har lest innlegget til 26-åringen fra Skien på Facebook.

– Jeg skjønner at jeg har truffet noe som det må tas tak i, sier Severinsen, som nå både trener og tenker på en helt annen måte enn det han gjorde i mange år.

Absurde forskjeller

– Før hadde jeg i hvert fall én treningsøkt hver eneste dag. Øktene var lange og ble stadig tyngre, forteller Severinsen.

Den altoppslukende kroppsfikseringen ble etter hvert til en jobb. I 2012 begynte Severinsen som treningsveileder, og senere ble han personlig trener. Det er han fortsatt, selv om han snart også er ferdig utdannet vernepleier.

– Den siste dagen av en ti uker lang praksisperiode ved en kommunal rehabiliteringsavdeling, satte jeg meg ned sammen med veilederen min og begynte å reflektere litt. Da slo det meg hvor absurd det var at jeg hadde kunder som jeg trente for å bli stadig sterkere, samtidig som jeg i løpet av praksisperioden hadde møtt mennesker som slet med å spise og som hadde det som et hovedmål å klare å kle på seg selv igjen.

«Disse ukene har fått meg til å innse hvor heldig jeg er som har en kropp som fungerer, som er funksjonell og som gjør det den får beskjed om», skriver Severinsen i innlegget som han deretter formulerte, og som så ble så varmt mottatt.

– Jeg er stolt over at det er mine tanker som nå har nådd ut til så mange, og ikke et bilde av armene eller magen min, sier han.

– Det handler ikke lenger om den perfekte sixpacken?

– Nå trener jeg når jeg har lyst og på de måtene som gir meg glede og utbytte.

– Ekstreme idealer

Lørdag skrev Dagsavisen om Tjukkasgjengen i Moss, som sammen går seg i bedre form. Severinsen innser nå at flere enn ham vil tjene på å senke lista litt.

– Det er ekstreme idealer som slenges i ansiktet på dem som vokser opp i dag, men også andre aldersgrupper påvirkes av dette. Min erfaring er at de som er i 40-årsalderen, er vel så opptatt av å skaffe seg sprettrumpe og drømmekropp, og det helst i løpet av bare noen uker. Men for folk flest handler det mest om å komme seg opp og få lea på seg. For å oppfylle anbefalingene om 30 minutters aktivitet hver dag, kan det være nok å vaske huset eller gå en tur. Det Tjukkasgjengen gjør, ser bra ut.

Fokuset må flyttes «fra den perfekte kroppen over til en funksjonell kropp som fungerer for den enkelte», skriver Severinsen i sitt Facebook-innlegg.

Nå vil Severinsen ta med seg denne målsettingen videre til Grenland helsesenter, som han er i ferd med å etablere. Der skal det være to kiropraktorer, tre fysioterapauter og to personlige trenere/vernepleiere.

– Jeg hadde aldri drømt om at innlegget mitt skulle få så stor oppmerksomhet. De mange tilbakemeldingene har vært en veldig hyggelig opplevelse, men viktigere er at de har gitt meg en gnist i det kommende arbeidet.

Mer fra Dagsavisen