Innenriks

Nytt statlig lærlingkontor

Kun fem av 100 lærlinger får jobbe i staten. Nå skal et nytt, statlig opplæringskontor åpne nye dører.

Flere skal få læreplass i staten. Det lover fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap), som vedgår at statens bidrag til å gi unge lærlingplass er altfor dårlig. I dag har staten 145.000 arbeidsplasser, men bare 800 lærlinger.

- Mange tenker helse- og sosial og typiske fellesforbundsfag når det er snakk om lærlingplasser, og glemmer fag som IKT og kontorfag. Man tenker litt snevert, sier Aasrud.

Les også: - Staten er lærlingsinke

Bare 5,5 prosent av alle lærlingkontrakter som ble undertegnet i fjor var i statlig sektor. I motsatt ende av skalaen var de private som tok imot over 70 prosent av lærlingene, mens kommunen og fylkeskommunen sysselsatte resten, viser tall fra Kunnskapsdepartementet.

Onsdag 17. oktober gikk stortingsrepresentant Aksel Hagen (SV) ut i Dagsavisen og foreslo et eget statlig opplæringskontor for å få den statlige rekrutteringen ut av dvale. Gjennom et samarbeidsprosjekt mellom Kunnskapsdepartementet og Fornyings- og administrasjonsdepartementet skal en 3-årig prosjektstilling for rekruttering i staten være på plass før nyttår.

karin.fladberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen