Nyheter

Nygård lojal mot Støre etter valgnederlaget

– Det blir en for enkel analyse å si at vi har et ledelsesproblem. Hovedårsaken til at Ap har gått tilbake er nok heller polariseringen som nå foregår i norsk politikk.

Av Arne Børresen

Det mener Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap). Dagen derpå sitter han tilbake med et vingestekket lokalparti, som har mistet om lag en fjerdedel av velgerne og en bystyregruppe som er redusert fra 26 til 19 mandater. Sentralt har ørnen blant partiene landet på elendige 24 prosent.

– Ikke Støres feil

Mens kritikken mot Jonas Gahr Støre hagler inn også fra egne rekker vil Nygård være hundre prosent lojal mot sin sjef. Det er ikke partilederen og statsministerkandidaten, som i flere år er beskyldt for ikke å drive Ap-politikk, men Høyre-politikk, og som til tider har vært mer eksponert for aksjehandel og formuer enn nettopp politikken, som er årsaken til partiets mange nedturer.

– Har Ap-ledelsen med Jonas Gahr Støre i spissen et ansvar for at partiet nærmest konsekvent befinner seg på 20-tallet i både meningsmålinger og valg? Nå måtte du selv se at Ap lokalt gikk ned fra 48 til 36 prosent?

– Jeg tror ikke årsaken til tilbakegangen handler om dårlig ledelse. Grunnen er nok heller at vi har havnet skrevs mellom partiene som har miljø og bompenger som sine spesifikke enkeltsaker. Fokuset på bompenger i den ene enden og miljøet i  den andre ble til slutt enormt i valgkampen. Dermed slet vi fælt med å få fram våre kjernesaker som oppvekst, utdanning, helseomsorg og de ellers så typiske velferdssakene vi er kjent for i vårt program. Vi havnet, kan en si, skrevs mellom ytterkantpartiene og dermed polariseringen som nå foregår i politikken.

– Og da må dere uansett ta selvkritikk for ikke å ha vært gode nok?

– Helt klart er vi nødt til å forbedre oss. Vi er alle enige om at vi har en jobb å gjøre.

– Er de store partiers tid forbi i norsk politikk etter dette valgresultatet, hvor de små nå forsyner seg godt av velgerne?

– Nei det tror jeg ikke. Vi har vært nede på 20-tallet før også, og har etterpå klart å reise oss opp til både 30- og 40-tallet. Jeg tror også at det i framtiden vil gå opp og ned i politikken, svarer Nygård.

Må ha hjelp

Med bare 19 eller eventuelt 20 av bystyrets 53 mandater, må Ap og Jon-Ivar Nygård ha hjelp fra opp til flere andre partier for å få flertall i kommunens øverste organ.

SV, Sp og Bymiljølista har allerede varslet at de vil være med på rødgrønn side. Det har også Rødt gjort, dog under forutsetning av at partiet får Ap med på et løfte om en real satsing på sosial boligbygging myntet på unge og ressurssvake samt en lettelse på 40 millioner kroner til foreldre som ikke får full uttelling på barnetrygden fordi man ellers får trygdeutbetalinger fra Nav.

Uansett må Nygård ha med seg enten Rødt eller MDG for å få minst 27 mandater i bystyret.

– Er du sikker på at ordførerjobben er innenfor rekkevidde?

– Det vil jeg helst slippe å svare på. Men oddsen for et rødgrønt flertall er i hvertfall mye større enn for de andre alternativene. Et blå-blått flertall vil jo være utenkelig dersom Frp opprettholder sin betingelse om at de ikke vil inngå noe samarbeide med partier som sier ja til bompenger, påpeker Nygård.

Mer fra Dagsavisen