Innenriks

Nye tanker skal gi Ap-comeback

IDÉKAMPEN: Jens Stoltenberg vil fornye og blankpusse den sosialdemokratiske profilen før 2017. Ny tankesmie er blant våpnene for å vinne idékampen mot Høyre og Frp.

- Vi nådde ikke målet om valgseier, men vi er ikke slått ut, sier Ap-leder Jens Stoltenberg til Fagforbundets landsmøte i Oslo.

Nå vil Arbeiderpartiet bruke tida fram mot stortingsvalget i 2017 på å pleie nye ideer og utvikle ny politikk. Sentralt står den nye tankesmien for sentrum-venstre, Agenda. Men foreløpig er lite klart om tankelaboratoriet.

- Vi skal vinne valget i 2017. Da må vi begynne allerede nå. Vi skal være et åpent og konstruktivt opposisjonsparti. Vi skal utvikle nye ideer og ny politikk, sier Stoltenberg.

Vil fornye seg

Selv om Arbeiderpartiet ble Norges største parti i høstens stortingsvalg mistet de rødgrønne regjeringsmakten. Venstresiden forsøker nå å komme på offensiven etter det borgerlige valgskredet, som brakte Fremskrittspartiet og Høyre til regjeringsmakt. Jens Stoltenberg erkjenner at folket var klart for et skifte - men han tror folk først og fremst ønsket nye ansikter i regjeringskontorene - ikke en borgerlig kursendring for landet.

Dagsavisen har tidligere omtalt at Trond Mohn har lagt 12 millioner kroner på bordet for å realisere den nye tenketanken for sentrum-venstre i norsk politikk.

- Tapte de rødgrønne valget fordi dere ikke vant idékampen?

- Vi må hele tida fornye oss og utvikle politikken. Det må vi gjøre enten vi er i posisjon eller opposisjon, sier Ap-lederen.

Holder tett

- Det er viktig at vi gjør det slik vi har gjort det i tiår, nemlig gjennom dialog med fagbevegelsen. Å fornye offentlig sektor er den beste måten å sikre offentlig sektor på, sier Stoltenberg.

Han innrømmer at det jobbes med tenketanken Agenda, selv om han nødig vil snakke om hvor langt arbeidet har kommet. Den tidligere statsministeren holder kortene tett til brystet.

- Jeg vet at det jobbes med det. Men det er altfor tidlig å si hvor langt man har kommet, sier han.

- Hvem skal lede Agenda?

- Det er det ikke mulig å si noe om nå.

Lange tanker

Mangeårig forbundsleder Jan Davidsen bekrefter at de også Fagforbundet har blitt forespurt om å være med i tanketanken.

- Men det er som Jens sier, foreløpig er dette relativt diffust. Vi må samle nødvendig støtte for å få realisert det. Først da kan vi svare på alle de andre spørsmålene om hvordan, hva og sånt, sier Davidsen om Agenda.

Davidsen mener tankesmier er viktig, men vil helst at ideene kommer nedenfra, fra grasrota og de som har førstehåndskunnskap om utfordringene gjennom sin arbeidshverdag.

- Så må vi ha tankesmier og andre som kan utrede alternativene våre i ett litt lenger tidsperspektiv, sier Davidsen.

Comeback

Jens Stoltenberg har ikke få ganger fått spørsmål om hvordan det er å være tilbake på Stortinget etter å ha sittet i regjering - for fjerde gang. Han påpeker at hver gang Ap har gått av i regjering har de maktet å komme tilbake.

- Når vi går av har det vist seg å være starten på noe spennende og nytt. Om noen år er vi tilbake, sier Ap-lederen.

Han brukte mye tid i går på å kritisere Solberg-regjeringens forslag til endringer i statsbudsjettet.

- Budsjettet deres vil føre til større forskjeller, en umoderne familiepolitikk og kutt i klimatiltak. Det er skritt i feil retning, mener Stoltenberg.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen