Innenriks

Nye skolefrukt-kutt

Ikke bare fjernet regjeringen gratis frukt på ungdomstrinnet. Nå vil den også fjerne 16 millioner kroner fra abonnementsordningen for frukt i skolen.

Det viser regjeringens forslag til budsjett for 2017.

– Det er smålig av regjeringen å kutte penger til gratis frukt i skolen mens de selv får frukt på kontorene sine, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Da den blåblå regjeringen fjernet ordningen med gratis skolefrukt til elever på ungdomstrinnet i 2014, var det til store protester fra så vel elever som helseeksperter.

Les også: - Riktig å prioritere lærere foran skolefrukt

Helsefremmende tiltak

Ordningen, som ble innført av den rødgrønne regjeringen, var begrunnet som et helsefremmende tiltak etter økende bekymring for ungdoms kosthold og matvaner. Den gang viste de blåblå til abonnementsordningen for skolefrukt der foreldrene kan betale for å sikre barna daglig frukt i skoletiden. I fjor ble imidlertid også bevilgningene til abonnementsordningen kuttet. I forslaget til neste års budsjett reduseres posten ytterligere fra 35 til 20 millioner kroner.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Stjeler fra barna

Likevel skriver Helse- og omsorgsdepartementet i sitt budsjettnotat at formålet er: «Økt inntak av frukt og grønnsaker spesielt hos barn og unge gjennom tiltak rettet mot skoleeier, foreldre og elever, herunder abonnementsordningen Skolefrukt.»

Departementet vil dessuten øke barn og unges bevissthet og kunnskap om betydningen av gode mat- og måltidsvaner for helse og trivsel.

– I stedet for å stjele frukten ut av hendene på skolebarna, bør de heller gjeninnføre SVs fruktordning.

– Erfaringene fra denne var udelt positive, og forskning dokumenterer klar folkehelseeffekt. Regjeringen bør se at den har tabbet seg ut, sier Lysbakken.

Lommerusk

– Gratis frukt og grønt for alle elever koster 670 millioner kroner. Det er som lommerusk å regne sammenlignet med regjeringens gavepakke på 18 milliarder i skattekutt til de aller rikeste, sier SV-lederen.

– For nær det samme beløpet som regjeringen sparte på å kutte skolefrukten, spanderte de billigere taxfree-alkohol til voksne, legger han til.

Statssekretær Fredrik Wang Gierløff i Helse- og omsorgsdepartementet avviser kritikken:

– SV har ikke lest budsjettproposisjonen godt nok. Abonnementsordningen har hatt mindre pågang enn det var satt av midler til i 2016. Neste år bruker vi like mye penger som for inneværende år, cirka 20 millioner kroner, for at like mange elever skal kunne få tilbudet.

– Arbeidet med måltider og sunt kosthold i skolen foregår på flere arenaer enn dette. Denne høsten er det brukt midler utover selve abonnementsordningen til blant annet tilskudd til skoleeier for samarbeid om måltider i skolen, og utvikling av inspirasjonskurs for kantiner i ungdomsskolen.

Les også: Skroter fritt behandlingsvalg

Mer fra Dagsavisen