TV-aksjonen har satt ny rekord i år igjen. Bildet er fra åpningen av bøssebærervervingen, som ble foretatt av Kronprins Haakoni forrige uke. FOTO: NTB SCANPIX

Ny rekord for TV-aksjonen

REKORD: Rundt 240 millioner kroner er samlet inn til TV-aksjonen 2014. Dette tilsvarer nesten 47 kroner per innbygger.

Pengene innsamlet under årets aksjon går til Kirkens Nødhjelps vannprosjekter, som skal gi én million mennesker i åtte land varig tilgang til rent vann.

Beløpet inkluderer 35 millioner kroner som regjeringen gir til TV-aksjonen på vegne av det norske folk.

– Dette er helt eventyrlig, jeg er helt nummen. Årets tema «vann forandrer alt» har virkelig engasjert Norges befolkning, og jeg er både stolt og ydmyk over all støtten vi har fått. Vi gleder oss til å sette i gang arbeidet med å skaffe varig tilgang til rent vann for over en million mennesker, sier Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Svalbard ivrigst

Svalbard topper listen over steder der innbyggerne gir mest. Hele 366,06 kroner per innbygger har beboerne på Svalbard gitt til årets TV-aksjon.

På fastlandet er det Utsira kommune i Rogaland som topper listen. Der har hver innbygger gitt 311,71 kroner i snitt. Træna i Nordland følger deretter, med 280,44 kroner per innbygger.

I storbyene er givergleden noe mindre. Bydel sentrum i Oslo er blant de ti øverste i landet med 152,45 kroner per innbygger, men blant de øvrige bydelene ligger gjennomsnittet på landsgjennomsnittet og under.

I Trondheim er gjennomsnittet på 52,16 kroner, i Bergen 46,48 kroner, i Tromsø 43, 89 kroner og i Stavanger 64,51 kroner – best av de større byene.

100.000 bøssebærere

Rundt 100.000 bøssebærere landet rundt meldte seg til tjeneste søndag. Flere steder var pågangen av bøssebærere så stor at man rett og slett måtte avvise frivillige.

Det dårlige været ser dermed ikke ut til å ha lagt noen demper verken på frivillige eller givergleden.

Under fjorårets TV-aksjon ble det også satt ny rekord. Aksjonen var til inntekt for Nasjonalforeningen for folkehelsen og deres arbeid med demenssaken og innbrakte over 224 millioner kroner. Den rekorden er altså slått med solid margin.

Vann

Pengene går vannprosjekter i Sudan, Sør-Sudan, Etiopia, Somalia, Tanzania, Afghanistan, Pakistan og Haiti. Kronprins Haakon har i år tatt på seg oppgaven som høy beskytter for TV-aksjonen.

– Dette er et veldig viktig prosjekt. At vi skal prøve å få rent vann tilgjengelig for en million mennesker, er utrolig bra, sier kronprinsen i et intervju med NRK.

Falske bøssebærere

I Buskerud ble en mann og en kvinne pågrepet søndag etter at de hadde samlet inn penger ved utgi seg for å være fra TV-aksjonen. De to kjørte rundt i en svenskregistrert bil sammen med en mindreårig jente og samlet inn penger både i Vestfold og Buskerud.

– De har kjørt rundt og ringt på hos folk. De har tydeligvis vært mye hos eldre, som har gitt penger fordi de trodde personene kom fra TV-aksjonen. Noen har også spurt om de gjorde det, og de har svart ja, sier operasjonsleder Marianne Mørch i Søndre Buskerud politidistrikt, til NTB. De to er siktet for bedrageri.

Mørch forteller at enkelte av de fornærmede har ønsket at politiet gir de nå beslaglagte pengene videre til TV-aksjonen.