Innenriks

Ny politipost mot helgevold

Vold, trusler, sjikane og narkosalg har økt kraftig midt på Karl Johan. For å stanse trenden vil oslopolitiet til helgen plassere ut nok en politipost.

Fra St.Hansaften vil Sentrum politistasjon ha to politiposter midt i hjertet av Oslos uteliv, noe som blir en vesentlig styrking av politiets innsats mot vold og bråk.

- Får grepet inn raskere

Fra før av er én politipost bemannet med 4-6 tjenestemenn i helgene i Spikersuppa. Den bidrar til mindre kriminalitet og færre skader, ifølge politiet.

- Når folk først ryker i tottene på hverandre kan vi gripe inn raskere og hindre at volden ender med alvorlig personskade. Nå trapper vi opp og plasserer en politipost også på Egertorget natt til lørdag og natt til søndag, sier stasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved Sentrum politistasjon til Dagsavisen.

Økt trygghet

I tillegg til å ha en forebyggende effekt overfor potensielle voldtektsmenn, ranere og voldsmenn bruker ofte foreldre politiposten som møtested når ungdommer er ute på byen.

- Mange foreldre som skal hente sine unge lovende, ber dem møte ved politiposten for være ekstra sikre på at de ikke havner i trøbbel, sier Hansen.

Den nye politiposten er en prøveordning og bemannes med fire polititjenestemenn som kommer i tillegg til den øvrige politistyrken i Oslo sentrum i helgene. Tiltaket blir evaluert etter helgen.

Hvert år tidligere slet Sentrum politistasjon for å få midler til drift av den ene politiposten i Spikersuppa. To år på rad grep daværende justisminister Knut Storberget inn og sikret 500.000 ekstrakroner til å bemanne posten i sommermånedene. Nå har Spikersuppa-posten vært bemannet siden januar og Justisdepartementet har innbakt en økning i Oslo politidistrikts budsjett for å opprettholde tiltaket.

Grovere vold

Sentrum politistasjon har de siste årene høstet god effekt av å analysere hvor, når og hvor ofte volden skjer i Oslo. Analyseseksjonen er blitt styrket for i sterkere grad å målrette innsatsen og følge kriminalitetsutviklingen. I perioden september 2010 til september 2011 ser oslopolitiet at:

Nær halvparten av alle overfallsvoldtekter, grov vold, gateran og lommetyverier skjer i helgene mellom midnatt og klokka 06 - et tidsrom som utgjør kun 7 prosent av uka.

Antall grove voldstilfeller økte med 18 prosent i årets første fire måneder.

Men verken analytiker Mattis Michaelsen eller politistasjonssjef Hansen vil dramatisere økningen.

- Det gjøres nå mange tiltak for å få bukt med volden, som helt klart har sammenheng med helgefylla, sier Hansen.

Volden skjer sjelden inne på utestedene, men ofte etter at de involverte har drukket seg overstadig beruset.

Salutt-prosjektet

Dagsavisen skrev tidligere i juni at Næringsetaten i Oslo kommune har mottatt nesten dobbelt så mange rapporter om overskjenking som i fjor. Likevel er det få som mister bevillingen.

Bare åtte av 84 tilfeller av overskjenking ga inndratt skjenkebevilling. Mange saker er fortsatt under behandling, og vil trolig gi flere inndragninger. Likevel mister få bevillingen.

Bjørn Åge Hansen håper at situasjonen vil bedre seg med et tettere samarbeid mellom private og offentlige aktører: Prosjektet med det kraftfulle navnet «SALUTT» (Sammen lager vi utelivet tryggere), er et samarbeid inspirert av STAD-prosjektet i Stockholm. Hovedformålet er å forebygge overskjenking og skjenking av mindreårige, samt redusere vold og ordensforstyrrelser.

Hansen roser næringen og bransjeorganisasjonen NHO Reiseliv for engasjementet for å få ned volden i Utelivs-Oslo.

- Ansatte i utelivsbransjen kurses, og ordensvakter er et viktig bidrag for å hindre vold og å holde politiet orientert om hva som skjer der vi ikke befinner oss. Det brede samarbeidet som nå eksisterer har vi først fått til de siste to årene, og jeg har tro på at det vil gjøre Oslo til en mer lovlydig og tryggere by også på nattetid i helgene, sier Hansen.

tore.letvik@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen