Innenriks

Ny pokémonmani er her

Pokémon er tilbake, men for å finne dem må du ta beina fatt på ordentlig.

Bilde 1 av 4

Husker du de små, søte fargerike figurene som ble 90-tallets største hit blant barn og unge? Siden de japanske pokémonene gjorde sitt inntog i Norge for 20 år siden har det kommet og gått ulike tv-spill med figurene i sentrum, med vekslende hell.

Nå ser det imidlertid ut som den nye appen «Pokémon Go» har sørget for ny giv til pokémonene. De siste dagene har spillet blitt lastet ned millioner av ganger. Også i Norge.

Unge og gamle

– Pokémon er en sterk merkevare. I tillegg er dette et spill som trykker på alle de rette knappene. Det gir deg jevnlig belønning, og gjør at dødtiden når du går fra A til B blir fylt med noe artig. Gjennom mobiltelefonen din bruker du Google Maps-teknologi, som gir en viss wow-faktor, sier programleder for programmet Spillmatic på Radio Nova, Erling Rostvåg (33).

Selv er han godt voksen småbarnsfar, men har likevel allerede spilt spillet i dagevis.

– Jeg må innrømme at jeg egentlig bare ville teste det fordi det har blitt en så stor snakkis, men jeg synes det er veldig morsomt. Det appellerer til samleren i meg. Innimellom får jeg et kick av tanken på å samle alt i et spill. Å finne en Pokémon som jeg ennå ikke har i kartoteket mitt er et lite rush. Det blir som doping, sier Rostvåg.

Følg Dagsavisen på

og

!

Tar beina fatt

Spillet foregår omtrent på denne måten: Rundt omkring i hele verden er de 150 pokémonene gjemt. Du må selv ta beina fatt om du skal finne dem. Når en Pokémon dukker opp må du prøve å fange den med mobiltelefonen. Underveis finner du ulike hjelpemidler ved kjente landemerker som finnes i virkeligheten. Alt foregår ved hjelp av mobiltelefonen din. Målet er å samle alle figurene og konkurrere mot andre spillere underveis.

Og spillet er langt fra bare for barn og unge.

– Det er folk i 30-åra som var barn da Pokémon var populært. Spillet er kanskje laget for barn, men det er mange spill som er laget for barn som treffer noe universelt, forklarer Rostvåg.

Så langt har spillet bare kommet til USA, Australia og New Zealand. Der har allerede horder av Pokémon-fans, unge som gamle, sørget for alt fra alvorlige trafikkulykker, oppklaring av drapssaker og svært uanstendig oppførsel, som spilling på kirkegårder.

Trafikksikkerhet

Her i Norge har ikke spillet blitt lansert ennå, men hundrevis har likevel funnet måter å laste ned spillet på.

Så langt er det ikke kjent om spillet har ført til ulykker i Norge. Men i utlandet har en rekke aviser rapportert om at ungdom i trafikken med nesa ned i telefonen har skapt en rekke problemer.

– Jeg tok meg selv i å sykle med en hånd på styret mens jeg titta på skjermen. Det var på en sykkelsti uten folk, men i sentrum kunne det fort vært en fare for forstuing. Så jeg anbefaler ingen å spille mens man for eksempel kjører bil, sier Rostvåg.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen