Sport

Ny norsk smørebom da Sverige vant

Sverige vant også mennenes OL-stafett i langrenn. De norske gikk på en ny smørebom og endte på fjerdeplass.

Marcus Hellner paraderte inn til gull med svensk flagg i en stafett favorittene ledet ved samtlige vekslinger. På siste etappe økte han luken til konkurrentene og kopierte kvinnelagets gullsuksess fra lørdag.

Med president Vladimir Putin var hjemmelaget bare 14,3 sekunder etter Sverige ved siste veksling, etter en kjempeetappe av Alexander Legkov. Maxim Vylegzjanin var sjanseløs mot Hellner, men han holdt unna for franske Ivan Perrillat Boiteux i sølvduellen.

Petter Northug ble sendt ut på ankeretappen som nummer seks, men han greide bare å gå Norge opp til fjerdeplass, over et halvt minutt bak de franske bronsevinnerne. Sverige hadde feiret gullet i over ett minutt da han kom i mål.

– Det var et tøft utgangspunkt. Jeg prøvde å gå jevnt, men det var litt for langt opp, dessverre, sa Northug til TV 2.

– Dessverre hadde vi ikke det utstyret vi trengte på de første etappene.

Gikk i lim

Eldar Rønning greide ikke å henge med de beste mot slutten av den klassiske startetappen. Han vekslet som nummer seks, 26,3 sekunder etter svenske Lars Nelson.

– Jeg følte at skiene var gode i starten, men så stoppet det helt. Det er forferdelig å bli gått fra av Nelson. Ham har jeg aldri hatt problemer med å hanskes med, sa en skuffet Rønning til TV 2.

Overfor norske journalister uttrykte han at det var som å gå i lim.

Nelson falt på vei ut av stadion og mistet skien, men gikk seg raskt opp til de beste og sendte Daniel Richardsson ut på annen etappe rett foran Finland. Til alle andre lag var det blitt en luke.

10 kilometer senere vekslet Richardsson og Iivo Niskanen helt likt etter å ha økt forspranget. Tsjekkia på tredjeplass var 17,3 sekunder bak. Chris Jespersen tapte over halvminuttet til tetduoen, vekslet som nummer ni og sendte Martin Johnsrud Sundby ut på første skøyteetappe 1.02,8 minutt etter teten.

– Skiene var ikke bra. Det var helt jævlig å dra. Når skiene er dårlige, må du jobbe der andre får hvile, sa Jespersen til TV 2.

Gullrykk

På tredje etappe rykket Johan Olsson fra Lari Lehtonen, som var sjanseløs på å følge ham og etter hvert ble passert av en rekke løpere.

Olsson sendte Marcus Hellner ut på siste etappe i ledelse, men det skilte bare 14,3 sekunder til Russland etter en forrykende etappe av Legkov.

Sundby var lenge med i en gruppe som tok kraftig innpå de beste, men han møtte veggen mot slutten av etappen og måtte senke tempoet dramatisk. Han vekslet som nummer seks, 59,2 sekunder etter lederen.

Hellner avgjorde duellen om gullet mot Vylegzjanin, mens Petter Northug var uten mulighet til å innhente Frankrike i kampen om bronse. (NTB)

Mer fra Dagsavisen