Ny ledelse valgt i Ap

Som nyslått nestleder fikk Trond Giske endelig en klem fra Jens Stoltenberg.

Mens Dagsavisen satt i intervju med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, kom nyvalgt Ap-nestleder Trond Giske forbi:

- Kom i mine armer, Jens, sa Giske før han fikk en god klem av Aps tidligere leder.

Arbeiderpartiet valgte i dag Giske og Hadia Tajik som nye nestleder i partiet og Kjersti Stenseng til ny partisekretær.

I sin takketale til landsmøtet vitset Giske med Stoltenberg og klemming.

- Kamerater og venner. For dere er venner. Jeg har lyst til å gi dere alle en klem. Deg også Jens, sa Giske og spilte på episoden for noen år tilbake:

Under Giskes 40-års feiring, fanget pressekameraene opp det som har blitt omtalt som Norges kleineste klem: Giske strakte seg frem for å gi Stoltenberg en klem, mens Stoltenberg vred seg unna.

Men i dag, som nyslått nestleder, klemte altså Giske til - og Stoltenberg klemte hjertelig tilbake.


Ny ledelse
På under ett år har Arbeiderpartiet skiftet ut hele sin ledelse. Lørdag ble Jonas Gahr Støre gjenvalgt som partileder etter under ett år i vervet. Stortingsrepresentantene Tajik og Giske ble valgt som likestilte nestledere, mens Kjersti Stenseng fra Oppland er Aps nye partisekretær.
Samtidig ble Helga Pedersen og Raymond Johansen behørig takket av fra scenen i landsmøtesalen i Folkets Hus.
Reiser hjem
Helga Pedersen har vært nestleder i Ap siden 2007. Hun har vært statsråd og parlamentarisk leder, men varslet i forkant av landsmøtet at hun ikke tok gjenvalg. Når stortingsperioden utløper, vender hun hjem til Finnmark og avslutter sin periode i toppen av norsk politikk.
– Du vil alltid være min venn. Den som støttet meg i mitt første år som partileder, sa en rørt Støre til landsmøtets langvarige applaus.


Urfolk
Raymond Johansen trer av som partisekretær for å fokusere på målet om å bli Oslos neste byrådsleder.
– Jeg kaller meg en innvandrer i Arbeiderpartiet, mens Raymond er sosialdemokratisk urfolk, sa Støre til vennen som var statssekretær da Ap-lederen satt som utenriksminister.
– Bedre venn har jeg ikke hatt i politikken, sa Støre.
Nye navn i Aps sentralstyre er Ingalill Olsen fra Finnmark, Mette Nord fra Fagforbundet, stortingsrepresentant Jette Christensen fra Hordaland, Jon Rolf Næss fra Aust-Agder og Harald Schjelderup fra Hordaland. (©NTB)