Innenriks

Ny kringkastingssjef i NRK

Kontinuerlig omstilling gjelder også i årene som kommer, sier ny kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Eriksen sier at det bare er NRK som har evne til å samle hele det norske folk. Og som kunne få ham til å bytte jobb. Eriksen kommer fra jobben som konsernsjef i Amedia, som han har hatt siden 2010.

– Dette er Norges viktigste, mest krevende og morsomste mediejobb. Det var bare denne stillingen som kunne få meg til å slutte i jobben som leder i Amedia, sa Eriksen en time etter at NRK-styret hadde ansatt ham.

Så etter kvinner

– Ansvaret er stort, men det er ikke umulig, for det jobber så mange flinke folk her, sa Eriksen da han ble presentert på en pressekonferanse i Store Studio i NRK tirsdag ettermiddag.

Den tidligere konsernsjefen i Amedia overtar etter Hans-Tore Bjerkaas og får en årslønn på 2,4 millioner kroner og beskjedne tre måneders etterlønn den dagen han slutter.

Styreleder William Nygaard i NRK sier de seks årene med Bjerkaas har vært svært gode, med en leder preget av skikkelighet og ordentlighet, en leder som har vært svært godt likt av de ansatte.

– Egenskaper som skal fylles når han trer til side, formante Nygaard.

– Mye å lære

Styrelederen ville også ha fram at styret har hatt «et skjerpet blikk» mot kvinner, men at det uansett måtte bli den beste som ble valgt, uavhengig av kjønn. Fra en liste på rundt 80 mulige kandidater, falt valget til slutt på Amedia-sjefen. Nygaard omtalte Eriksen som en innsiktsfull og profesjonell leder, ja «en av landets fremste».

Eriksen takket for rosen ved å spørre om en slik person virkelig finnes.

– Jeg har masse å lære om NRK. Jeg skal bruke tid til å bli kjent med organisasjonen og dens styrker. Utfordringene skal vi bruke litt tid på, for jeg har bare vært her en times tid. Men vi vet at allmennkringkastingsoppdraget skal videreføres, vi har et ansvar for språk og kultur, og vi skal fortsatt ha et samsvar mellom å ta vare på det smale og det å samle det norske folk, der NRK har en unik posisjon, sa han.

Stadig endring

Han vil ikke svare på om det er nødvendig med kutt i bemanningen, som nå teller over 3.700 ansatte.

– Det blir en kontinuerlig endring, som betyr omstilling, og det tror jeg alle kan være enige om. Vi må lage de programmene som det norske folk vil ha, og vi må fylle de plattformene som fins: Mobil, nett, radio, TV og gud vet hva som kommer, sier Eriksen.

Han trekker spesielt fram NRKs oppdrag som allmennkringkaster, ansvaret for å bevare språk og kultur, og for å kombinere det smale med det folkelige.

– Det er avgjørende at vi beholder tilliten og troverdigheten, og dermed oppslutningen hos det norske folk, understreker han.

Eriksen var en av fem søkere til stillingen. Blant de andre var også programdirektør Per Arne Kalbakk i NRK.

Styret som ansetter

Kulturminister Hadia Tajik (Ap) sier hun har full tillit til at NRK-styret har ansatt den best kvalifiserte til stillingen som ny NRK-sjef.

– Det er styret i NRK som ansetter kringkastingssjefen, i henhold til NRKs vedtekter. Jeg har full tillit til at styret har gjort en grundig jobb med å finne den best kvalifiserte for stillingen, skriver Tajik i en e-post til NTB, etter ansettelsen av Thor Gjermund Eriksen som ny NRK-sjef tirsdag.

Tajik understreker at hun ikke vært med i prosessen med å finne den nye NRK-sjefen.

– Styreleder har informert meg underveis, i tillegg til at jeg ble orientert om konklusjonen like i forkant av offentliggjøringen, skriver hun om sin rolle i saken.

Mer fra Dagsavisen