Innenriks

Ny kamp om hodene i oljebransjen

Arbeidsledigheten synker hver måned. Nå begynner oljebransjen å slite med å finne nok folk, og bransjen ser mot utlandet for å finne de beste oljehodene.

Arbeidsledigheten i Rogaland er 3,5 prosent. Men det er medregnet personer på jobbtiltak.

– Bruttoledigheten er nok under tre prosent. Det er relativt lavt, sier Truls Nordahl, tidligere fylkesdirektør og nå seniorrådgiver i Nav Rogaland.

LES OGSÅ: Laveste arbeidsledigheten siden juli 2015

Det er 26 prosent færre arbeidsledige i år enn i fjor på samme tid. Nedgangen i ledighet er størst innen ingeniør- og IKT- fag.

Ledigheten i Rogaland er i ferd med å krysse en «magisk grense».

– De fleste økonomer er enige om at ved en arbeidsledighet på 2,5 til 3 prosent, så skjer det et skifte i arbeidsmarkedet. Da går man fra å et overskudd av arbeidskraft, til mangel på arbeidskraft, forklarer Nordahl til RA.

###

Tar i bruk Eures-nettverk

Nav-toppen sier det begynner å bli mangel på arbeidskraft innenfor flere sektorer, men spesielt oljenæringen.

– Bransjen melder om mangel på folk. Det er ikke kjempekritisk ennå, men vi hører om en økende bekymring blant bedriftene, sier Nordahl.

Derfor har Nav trappet opp et arbeid som var ofte bruk under «glansdagene» før oljekrisen halvveis i 2014.

– Nå er vi nødt til å jobbe mot utlandet igjen. Vi har giret opp aktiviteten i Eures-nettverket, for å kartlegge og finne den arbeidskraften man trenger her i andre land, forteller Nordahl.

Eures er et samarbeid mellom EU- og EØS-landene. Nettverket skal fremme fri bevegelighet av arbeidskraft innenfor EØS-området.

– Det blir nesten som en jobbmesse i utlandet. Ofte har vi med arbeidsgivere som treffer aktuelle kandidater i utlandet, forklarer Nordahl.

LES OGSÅ: – Kan bety full stopp for Forus-utviklingen

Det er ikke bare oljenæringen som begynner å slite med å få tak i nok folk. Ifølge Nordahl er det også mangel på fagarbeidere, som elektrikere, helsearbeidere og innenfor bygg- og anlegg.

Positivt og negativt

Ifølge Nav er flesteparten av de nye oljejobbene ikke faste stillinger.

– De fleste har en midlertidig stilling. Selskapene er fortsatt i en omstilling. De tjener ikke nok penger til at de tør å ansatte faste, selv om de ønsker det, sier Nordahl.

– Vi hører også fra bedriftene at noen er redde for at omstillingen, og kostnadskuttene skal bremse opp når man konkurrerer om nye folk, legger Nordahl til.

Stein Racin Grødem i Forus Næringspark mener også at det er positive og negative sider med mangel på arbeidskraft.

###

– For regionen er det bra. Folk får jobb og høye lønninger, bedrifter går bra og man får penger i sirkulasjon. Samtidig må man ha en balanse. Olje- og gassindustrien går i sykluser. Jo høyere opptur, jo hardere nedtur. Det har vi nettopp erfart, sier Grødem.

– Mangel på folk i oljebransjen vil også gå utover andre bransjer. Nystartede selskaper, med lite penger, vil kanskje ikke etablere seg i regionen fordi de ikke kan konkurrere på lønn, sier Grødem.

LES OGSÅ: – Slik blir arbeidsdagen i framtiden

– Trenger 850 medarbeidere

– Ingen automatikk at alle jobbene kommer tilbake igjen.

Det sier spesialrådgiver i Norsk olje og gass, Maiken Ree.

– Alle prognoser viser en oppgang i investeringer. Pilene peker oppover, men om det er press og kamp om folkene, har vi ingen tall på, sier Ree til RA.

I mars gjennomførte Norsk olje og gass en spørreundersøkelse blant de ti største medlemsbedriftene, målt i antall ansatte.

Den viser at bedriftene har behov for totalt 850 medarbeidere i 2018, pluss 160 lærlinger.

Over 40.000 jobber forsvant under oljekrisen. Ree sier at det er ingen automatikk i at alle jobbene kommer tilbake.

– Bransjen er fortsatt veldig opptatt av digitalisering, å jobbe smartere, kutte kostnader og jobbe mer effektivt, sier Ree, som mener fordelen med kamp om ansatte er bransjens omdømme og rekrutteringsgrunnlag, sier hun.

LES OGSÅ: Fra 45.000 til 40.000 arbeidsplasser på Forus

– Men hvem skal fylle de ledige stillingene?

Sjeføkonom i SR Bank, Kyrre M. Knudsen, gleder seg over oppgangen i oljeindustrien. Han hadde ikke trodd at næringen skulle komme så sterkt tilbake.

Mandag la  SpareBank 1 SR-Bank i Stavanger frem sitt ferske konkunkturbarometer. Det viser at bedriftene på Sør-Vestlandet tror på bedre tider. På bildet: Kyrre Knudsen i Sparebank 1.

– Først og fremst er det gledelig at folk får jobber igjen, og at bransjen er på bedringens vei, og at det er behov for jobb. Samtidig er jeg spent på hvem som skal fylle de ledige stillingene. Det går bra i resten av Norge. Det blir ikke enkelt å få folk til å flytte til regionen her. I tillegg går det bedre i Sverige, Danmark, Storbritannia og resten av Europa – også i Øst-Europa. Kronen er også 20–25 prosent svakere. Norge er ikke så attraktivt som i årene 2005–2013. Det blir en tøff kamp om arbeidskraften, sier Knudsen, som tror en tøffere kamp om hodene vil stimulere selskaper til å digitalisere og ta i bruk ny teknologi.

46 milliarder i skattekroner fra «oljå»

Petroleumsindustrien har betalt 46 milliarder kroner i skatt det første halvåret, skriver NTB.

Skatteinnbetalingene økte i første halvår av 2018. I løpet av årets seks første måneder ble det betalt inn 424 milliarder kroner i skatt i Norge. Dette er en økning på 5, 3 prosent fra samme periode i fjor.

I tall tilsvarer økningen 22 milliarder kroner sammenlignet med samme periode i 2017, viser oversikten fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det er spesielt økte innbetalinger fra oljebransjen som er en av grunnene til økningen, selv om nivået fortsatt ligger under skatteinnbetalingene fra før 2015. Petroleumsindustrien har betalt 46 milliarder kroner i skatt det første halvåret.

LES OGSÅ: Fikk 5000 søkere til 60 stillinger

Mer fra Dagsavisen