Innenriks

Ny istid på vei?

Regner klimapanelet med at det aldri vil komme en ny istid dersom menneskene fortsetter å brenne kull, olje og gass med samme tempo som nå?

Ser vi på de siste 1 million år, har det vært en rekke istider, hver enkelt istid har vart i ca. 100.000 år. Istidene er skilt fra hverandre av kortere mellomistider av noe varierende lengde. En antar at langsomme endringer i jordas bane og dermed i innstrålingen fra sola, er avgjørende for når istider begynner og slutter.

Andre faktorer vil også påvirke temperaturen, for eksempel er konsentrasjonen av drivhusgasser høyere i mellomistider enn i istider. I dag er vi inne i en mellomistid, det er vel 10.000 år siden forrige istid sluttet. Noen av mellomistidene har ikke vart særlig mye lenger.

Likevel tyder de siste forskningsresultatene på at vi ikke er på vei inn i en ny istid med det første. Jordas bane vil ikke bli slik at innstrålingen fra sola svekkes så mye at dette er sannsynlig på 50.000 år. Utslipp av drivhusgasser på grunn av menneskers aktiviteter vil gjøre temperaturen høyere i lang tid, men er ikke nødvendig for å unngå en ny istid. FNs klimapanel angir en litt kortere periode.

I rapporten fra arbeidsgruppe I står det at det er lite sannsynlig at vi vil få en ny istid i løpet av de neste 30.000 år selv uten menneskelig påvirkning. Det ser ut til at vi lever i en av de lengste mellomistidene på svært lang tid og behøver ikke bekymre oss om en ny istid.

Mer fra Dagsavisen