Innenriks

Ny bruk av tunets matlager

FORDUMS TID: Stabburet rommet matvarer for mange måneder og frø og såkorn til neste års avling. Men hva brukes disse gamle og staselige husene til i dag?

- Stabburet var ofte den eneste bygningen på gårdstunet som hadde lås. Og jo større nøkkel man hadde, desto rikere var man. Det var gårdens viktigste bygning, fastslår Arne Råstad, stabburseier og gårdbruker i Nes kommune på Romerike.

Han og kona kjøpte gården for 21 år siden. Da tilhørte den presten i Nes, men presten hadde ikke lenger behov for den store gården med tilhørende låve, fjøs og toetasjes stabbur.

Ble overflødige

- Vi brukte faktisk stabburet til matlagring fram til for 10-12 år siden. I dag er det bare et litt rotete lager for andre ting. Men utvendig er bygningen fortsatt like vakker. Stabburet er fredet, og derfor må vi passe på å holde det i orden, forteller Råstad om det rødmalte huset som hviler på åtte solide stabber.

Det finnes tusenvis av stabbur over hele landet, og hundrevis av dem er fredet. De aller fleste brukes som lager, men ikke lenger som matlager. Det ble det i de fleste tilfeller slutt på i etterkrigstida, da folk fikk kjøleskap og frysere, opplyser Anne Kristin Moe ved Norsk Folkemuseum.

- I dag har både stabbur og loft mistet sin opprinnelige funksjon. Vi lagrer maten andre steder, i tillegg til at vi kan gå i butikken og handle det vi vil. Jeg vet at en god del stabbur har blitt omgjort innvendig, men de fleste står nok bare til pynt, sier Moe, som er konservator for eldre bygdekultur.

Bolig og kafé

Gerda Kristensen har bodd i et ombygd stabbur siden 1977. Hun og mannen flyttet da ut av gårdens bolighus på Huser, ved elva Vorma i Akershus.

- Dette stabburet stammer fra det som før het Hvam landbruksskole. Det ble plukket ned bit for bit rundt 1960 og satt opp her nøyaktig slik det sto før. Vi la inn bad og kjøkken, og vi satte opp et tilbygg ved stua, sier 94-åringen.

Hennes datter, Lise Kristensen, har omgjort gårdens andre stabbur til kafé og butikk med kunst, håndverksartikler og lokale matvarer.

Skrivestue og hytte

Noen kilometer fra Huser gård bor Alf Tande-Petersen, også kjent som Tande-P. Han har brukt tunets stabbur som skrivestue siden 1987. Da isolerte og innredet han det gamle «buret».

- Jeg synes det er synd at mange flotte, ærverdige stabbur og låver forfaller. Ny bruk er det som må til for at disse tømmerbygningene ikke bare skal stå der og råtne ned, sier forfatteren.

Bjørn Toverud på Nordre Mangen gård i Akershus driver heste- og villmarksturisme.

- Det ene stabburet er omgjort til hytte med seks-sju soveplasser, det andre er redskapsbu for fiskeutstyr, ski og annet gjestene låner, forteller Toverud. (NTB tema)

Mer fra Dagsavisen