NY BOK: Hvordan kommuniserte og fremsto Anders Behring Breivik før 22. juli? Kjetil Stormarks nye bok «Massemorderens private e-poster», baserte på over 7.000 e-poster hacket fra Breiviks e-postkontoer, gir et innblikk i dette. FOTO: MORTEN HOLM/NTB SCANPIX

Ny bok med Breiviks private e-poster

Forfatteren og journalisten Kjetil Stormark fikk seks dager etter 22. juli overlevert over 7.000 e-poster hacket fra Anders Behring Breiviks private e-postkontoer.

I over ett år har Stormark sittet på e-postene uten å bruke det, av frykt for at det kunne ødelegge for politiets etterforskning. Nå som dom er avsagt i saken, har han valgt å utgi stoffet i boks form.

– Boken er basert på tilgang på mer enn 7.000 private e-poster fra Breiviks kontoer. Det viktigste med boken er at leserne selv kan få se og bedømme hvordan Breivik har fremstått i tiden før 22. juli, hvordan han har kommunisert og hvordan han har fungert, sier Stormark.

Forfatteren har anonymisert de fleste navnene på privatpersoner som Breivik har kommunisert med, men identifiserer personer som tidligere har stått fram og navn på ulike firma som Breivik har vært i kontakt med.

 

Hackergruppe

Det var den norske hackergruppen Noria som i dagene etter terrorangrepene klarte å hente ut terroristens e-poster fra flere av hans e-postkontoer. Materialet ga de til Kjetil Stormark, som de ba gi materialet videre til politiet.

Stormark hadde inntil da fulgt hackergruppen tett i flere måneder på oppdrag fra magasinet Plot.

Stormark sier det vil komme fram flere til nå ikke kjente opplysninger om gjerningsmannen i boken.

– Men det viktigste er bredden av små puslebiter som forteller noe om Breiviks opptreden i tiden forut for 22. juli. Jeg håper boken vil bli et relevant kildeskrift for både forskere og journalister som søker etter årsakssammenhenger, sier Stormark.

Boken kommer ut på Spartacus Forlag mandag.

 

Tre bøker

Boken «Massemorderens private e-poster» er den andre 22. juli-relaterte boken Stormark gir ut. I desember i fjor kom boken « Da terroren rammet Norge: 189 minutter som rystet verden» på Kagge forlag.

– Den første boken var en tidslinjebok fra de tre første døgnene. Mitt viktigste motiv med boken var å få synliggjort den strukturelle kollapsen i den norske beredskapen, fortalt gjennom en rekke øyenvitneskildringer, forteller Stormark.

Han jobber også med en tredje bok knyttet til 22. juli. Den tar for seg norske myndigheters beredskapsarbeid siden 2001, og skal etter planen også komme ut i løpet av høsten.