Innenriks

Nøttestek til jul

Mari Hult har laget nøttestek «minst 50 ganger». Her forklarer hun hvordan du gjør det, og viser at det faktisk ikke er så vanskelig som mange kanskje tror.

Bilde 1 av 6

På kjøkkenet til Mari Hult står gulrøtter, kålrot, rosenkål og sopp på rekke og rad bortover kjøkkenbenken. I dag skal hun lage nøttestek – en stor favoritt blant vegetarianere og veganere som et alternativ til ribbe og pinnekjøtt.

Oppskriften i sin helhet kan du se nederst i denne saken.

Selv har hun laget steken «minst 50 ganger», og hun begynner derfor å bli dreven.

– De første gangene tar det litt tid, derfor er mitt beste tips å sette av litt tid til dette. Det tar ikke tid fordi det er vanskelig, men fordi det er mange steg du skal gjennom. Men så kommer du inn i det, sier Hult.

– Og det som er så fint med denne oppskriften er at det er så stort slingringsmonn og mulighet for å bytte ut ting. Det er sjeldent veldig farlig hvis du mangler en ingrediens, legger hun til.

Les også: Kokkenes tips: Pene ribbestykker, en dessert du vil huske og drinken som gir deg julestemning (+)

Ønsker smaken av jul

Noe av det første hun gjør er å kutte squashen i biter og ha på salt. Saltet gjør at noe av vannet trekker seg ut, og sørger i neste ledd for at steken ikke blir for bløt. Deretter deler hun opp gulrøtter, løk, hvitløk og sopp før hun har det i en foodprosessor. Her understreker Hult at bitene ikke bør hakkes for fine, slik at det kommer litt luft imellom bitene når den skal pakkes inn i butterdeig til slutt. Selv har Hult brukt aromasopp og tørket steinsopp, men her finnes det egentlig ingen fasit.

Mari Hult

Det samme gjelder for nøttene. Selv bruker Hult mandler og hasselnøtter, men også her kan man variere etter hva man har.

Etter at alt er hakket opp og blandet sammen skal alt stekes. Dette gjøres både for smaken og konsistensens skyld.

– Og så kommer noe som er litt forunderlig, nemlig indisk curry paste. Det høres kanskje rart ut, men det inneholder mange krydder vi forbinder med jul. Som fennikel, kanel, kardemomme og nellik. Så da får du faktisk litt av den norske julesmaken, sier Hult.

Og akkurat det med smaken av jul er noe Hult er opptatt av.

– Det jeg liker med denne retten er at du kan gjøre så mye forskjellig med den. Du kan lage denne til søndagsmiddagen hele året, men i desember synes jeg man skal ha i litt gode julesmaker. Dette er jo den mest staselige vegetarmaten vi har, og det skal smake litt jul i desember, legger hun til.

Les også: – Jeg mistet jobben min, sykepengene mine, og leiligheten min på én og samme dag

Redd for å ødelegge julen

Etter 20 minutter med kutting, steking og blanding er det meste av fyllet klart.

– Ofte tror jeg folk gruer seg litt for mye første gang de skal lage noe nytt. Spesielt rundt jul er man jo litt redd for å drite seg ut og ødelegge hele julen.

Mari Hult

I tillegg til nøttestek, som kanskje er den mest populære av de veganske julerettene, vil også Hult anbefale «vegisterkaker». Altså veganske medisterkaker. Her skal blomkål og ris kokes, før du blander inn havregryn, nellik og muskat og jobber det sammen til en deig. Så steker du kakene som vanlig.

– Det er ganske enkelt og veldig godt. Jeg har aldri spist medisterkaker, så jeg vet ikke om det smaker likt. Men jeg tror det. Det er i alle fall det folk sier, sier Hult og ler.

– Men for min del er vegisterkaker litt mer hverdagsmat i desember, mens nøttesteken er litt mer stort og fjongt, legger hun til.

Les også: «Jeg har ikke lyst til at min sønn skal måtte velge livssyn som syvåring»

Enklere å være veganer

Selv feiret Hult ti år som veganer og blogger nylig, og en av grunnene til at hun bestemte seg for å kutte ut kjøtt for ti år siden var på grunn av R.E.M-vokalist Michael Stipe. Han var nemlig vegetarianer.

– Alle har en eller annen rockestjerne som er viktig for dem, og han var den rockestjernen for meg. Da jeg fikk høre at han var vegetarianer tenkte jeg for første gang at det hørtes kult ut. Og jeg ville jo selvfølgelig gjøre alt han gjorde, sier Hult og ler.

På den tiden var det ikke vanlig å være veganer i Norge.

Mari Hult

Mye har endret seg siden da, blant annet tilgangen på vegetar- og veganprodukter. Tidligere måtte Hult i spesialbutikker for å få tak i veganske produkter. I dag har de aller fleste dagligvarebutikker et bredt utvalg.

– Det er en drøm å gå på butikken nå. Før gikk du rundt og håpet at de hadde noe, men nå kan du faktisk velge og vrake. Jeg synes det er veldig kjekt at butikkene tar mer eierskap. Også føler du deg mer velkommen og at du blir tatt på alvor. Dessuten gjør de vegetar og veganske produkter mye mer tilgjengelig for folk som bare har lyst å prøve eller vil spise vegetarisk av og til, sier Hult.

Et bevis på at ting er i endring er kanskje også at både bloggen hennes, vegetarbloggen, og de to veganske kokebøkene hun har gitt ut har gjort det bra. Faktisk så bra at hun gir ut sin tredje kokebok i starten av januar.

– Bøkene tar for seg myter rundt vegansk kosthold, som at det ikke er godt og at det ikke er enkelt. Den tredje boken tar for seg den tredje myten om at det er så dyrt å være veganer. Så ved hjelp av bøkene føler jeg at jeg svarer på disse tre mytene, sier Hult.

Les også: Kona trodde noe var galt i forholdet. Så fikk Christian diagnosen

Skal smake «julete»

Tilbake på kjøkkenet har Hult kjevlet ut butterdeigen, formet farsen og stukket en håndfull rosenkål ned i massen før hun pakket deigen rundt den, penslet med vann og satt den i ovnen.

Mari Hult

Etter en drøy halvtime tar hun den ut av ovnen, og etter en liten hvileperiode begynner det å lukte av deilige krydder når hun skjærer opp steken.

– Du kjenner at dette funker godt med rosenkål og poteter og sånn, sant? Ved å bruke det samme tilbehøret som resten av familien skaper man jo også litt mindre distanse rundt bordet, sier Hult, og tar en bit av nøttesteken.

– Jeg synes det er viktig at det skal smake litt «julete». Jeg synes også det skal være litt tungt så du blir «julaftenmett», for du har jo ikke lyst på en salat på julaften, sier hun og ler.

Mari Hults nøttestek:

Ingredienser til 6 porsjoner: 

* 100 g tørka røde linser
* 20 g tørket steinsopp
* 1 grønn squash
* 200 g nøtter (bland gjerne mandler, cashew- og valnøtter, andre sorter fungerer også) 
* 1 ss salt
* 1 gulrot
* 1 løk
* 1 hvitløksfedd
* 200 g aromasopp
* Olje til steking
* 2 ss indisk rød curry paste
* 6 tørkede aprikoser
* Noen stilker frisk persille 
* 2 ss barbecuesaus
* Noen ss kikertmel eller maisstivelse
* Noen ss havregryn
* 6 plater butterdeig (uten melk/smør)
* 10-12 rosenkål

Mari Hult

Slik gjør du:

* Kok opp godt med vann i en gryte. Skyll linsene og ha i. La det småkoke til linsene er møre, rundt 15 minutter. Sil av vannet og avkjøl linsene.

* Bløtlegg steinsoppen i 2–3 desiliter varmt vann. Pass på at den blir helt dekket. La stå i cirka 20 minutter. Spar bløtevannet – det blir god kraft til å koke saus av senere (kan også fryses ned til en annen gang).

* Kutt squash i terninger på cirka 1 cm. Spre dem utover et fat og dryss over saltet. Dette trekker ut en del vann av squashen. La ligge i cirka 20 minutter.

* Kjør nøtter til ganske små smuler i en foodprosessor.

* Kjør gulrot, løk, hvitløk og sopp til små biter i en foodprosessor eller kutt for hånd. Pass på at det ikke er helt most, litt grove biter er bra. Varm opp olje i en panne og tilsett grønnsaksbitene og curry paste. La det steke i cirka 10 minutter. Vend på bitene underveis og tilsett eventuelt litt ekstra olje. Legg deretter blandingen ut på en tallerken, slik at det avkjøles fort.

* Hell vannet av squashterningene. Børst av saltet og press ut ekstra vann så godt du greier og stek bitene i olje til de blir begynner å bli gylne.

* Grovhakk steinsopp, kutt aprikos i små biter og finhakk persille.

* Rør sammen nøtter og linser i en bolle. Tilsett gulrotblandingen, steinsopp, aprikos, persille og barbecuesaus. Vend til slutt inn squashbitene. Sannsynligvis er blandingen din salt nok, men her kan du eventuelt smake til litt.

* Nå skal du ha en ganske fast masse. Målet er at den skal kunne formes til en stek med hendene. Den skal ikke være for våt, men heller ikke falle fra hverandre. Her har du to verktøy:

1: Havregryn gjør den fastere og mindre bløt.

2: Kikertmel eller maisstivelse binder den bedre sammen.

Det er sannsynligvis ikke mye som skal til.

* Sett ovnen på 180 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

* Kjevle ut halvparten av butterdeigsplatene slik at du får et stort rektangel.

* Pass på at kantene overlapper litt. Når ovnen en klar fordeler du halvparten av nøtteblandingen utover langs
midten. Press i noen rosenkål. Brett det hele sammen til en fin stek.

* Gjenta med resten av butterdeigen og nøtteblandingen. Pensle med litt olje eller vann.

* Stek i 40–50 minutter. Nøttesteken skal bli gyllen og sprø oppå. Skjær i skiver og server.

Mer fra Dagsavisen