Administrerende direktør Bjørn Kjos i Norwegian presenterer resultatene for 2014. Selskapet gikk 1 milliard kroner i minus. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB SCANPIX

Norwegian varsler kostnadskutt etter milliardtap

Norwegian gikk med 1 milliard kroner i minus i 2014. Nå vil Bjørn Kjos kutte kostnader i Skandinavia for å få selskapet i pluss.

 

Av Johan Falnes

Fjoråret framstår som «et forferdelig år» om man ser isolert på det, vedgikk Norwegian-sjefen da han presenterte flyselskapets kvartalstall.

Men det meste av underskuddet skyldes en svekket kronekurs og bunkring av drivstoff, påpeker han. Omsetningstallene vitner om et flyselskap i vekst.

– Vi har lagt en grunnmur nå for et framtidig veldig sterkt Norwegian. Vi har helt andre forutsetninger nå enn vi hadde for ett til to år siden. Så sånn sett er det veldig bra, sier Kjos til NTB.

Varsler kutt

Samtidig gjør Kjos det klart at han mener situasjonen i Skandinavia ikke er bærekraftig på sikt. Kostnadene må ned.

– Det er helt åpenbart at vi vil få et annet konkurransebilde tre– fire år ned i løypa enn det vi har i dag, sier Kjos.

– Vi må være beredt på å møte den situasjonen. Vi må kutte kostnadene og få opp produktiviteten. Vi må rett og slett bli mer effektive, forklarer han.

Kjos legger ikke skjul på at budskapet også er rettet mot Norwegians ansatte.

– De må opp på en produktivitet som alle andre. Skandinavia ligger etter, sier Kjos til NTB.

Økt omsetning

Flyselskapet hadde en omsetning på 19.540 milliarder kroner i fjor, opp fra 15.580 milliarder kroner i 2013. Det er en vekst på 25 prosent, opplyser selskapet i sin kvartalsrapport.

Passasjertallet har samtidig økt med 16 prosent.

Men pengene har forsvunnet ut igjen, og sluttresultatet ble et underskudd på 1.050 millioner kroner, mot et overskudd på 322 millioner kroner i fjor.

Underskuddet kommer etter sju år med overskudd.

– Det er ingen grunn for å legge skjul på at 2014 har vært et svakt år for Norwegian, sier Kjos.

Har bunkret drivstoff

Han forklarer at de viktigste årsakene til underskuddet er store valutasvingninger og sikring av drivstoff for 2015. Krona svekket seg betydelig mot andre valutaer på grunn av fallet i oljeprisen i fjor.

Men samtidig gikk drivstoffprisene ned, og flyselskapet har derfor bunkret billig drivstoff for i alt 459 millioner kroner. Det innebærer at en betydelig del av kostnadene for kommende år allerede er dekket.

– Slik det ser ut i dag, går vi inn i 2015 med blanke ark og fargestifter, sier Kjos.

Ifølge ham betyr bunkringen og den lave oljeprisen at kostnaden til drivstoff ligger an til å bli 2 milliarder kroner lavere dette året. (NTB)