Innenriks

Norske myndigheter bryter Breiviks menneskerettigheter

Retten mener soningsregimet er i strid med forbudet mot umenneskelig og nedverdigende behandling.

Breivik vant over staten på ett punkt i saken om soningsforholdene.

Norge har brutt menneskerettighetskonvensjonens artikkel 3 om tortur og umenneskelige handlnger mot mennesker som soner i fengsel, går det fram av dommen i saken Anders Behring Breivik hadde anlagt mot Staten.

Det slo Oslo tingrett fast onsdag ettermiddag. Han fikk ikke medhold i øvrige punkter, og Staten ble frifunnet for brudd på artikkel 8 om respekten for privatliv.

Dommen i saken ble avsagt onsdag ettermiddag og gir Breivik medhold i at soningsregimet ved høysikkerhetsavdelingen i Skien fengsel er utenfor for rammene av hva som er tillatt etter menneskerettighetenes artikkel 3.

Retten mener regimet bryter med forbudet om umenneskelig og nedverdigende behandling.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Breivik-advokat: – Anker ikke

Anders Behring Breiviks advokat, advokat Øystein Storrvik, opplyste til fremmøtt presse at Breivik ikke vil anke den delen av dommen hvor han tapte.

– Vi vil ikke anke den delen vi fikk medhold, og heller ikke anke artikkel 8. Det er av mindre betydning enn det vi vant frem med. Vi gikk til sak på isolasjon, hvor artikkel 8 var mindre viktig, sier Storvik til pressen.

Han mener nå isolasjonstrykket mot Breivik må lettes slik at han kan ha kontakt med andre mennesker.

– Jeg mener dommen gir anvisning på forhandring som jeg håper staten tar innover seg. Jeg mener staten bør legge en plan for soningsforholdet. Det er hele ressonementet bak for hvorfor vi gikk til sak. Isolasjonstrykket har vært for høyt. Det er retten enig i. Hvordan dette skal løses opp, blir en faglig vurdering, som jeg ikke tar stilling til her og nå, sier Storvik.

Storrvik vil ikke gi noe signal på hvilke reaksjoner Breivik selv hadde da dommen ble kjent. Han vil heller ikke beskrive hva Breivik tenker om dommen.

– Da jeg begynte å jobbe med dette, reagerte jeg på hvor stor grad han var isolert. Dommen bekrefter inntrykket som gjorde at vi gikk til sak. Det er ikke overraskende for oss.

På spørsmål om Breivik vil anke mer for å få oppmerksomhet, svarer Storrvik slik:

– Han er blitt enig med oss om at saken ikke skal ankes.

 Når blir denne dommen rettskraftig?

– Det beror på vår motpart. Det er umulig å svare på.

Strand til Staten: – Ikke ank!

– Kjennelsen er svært overraskende, sier Dagsavisens kommentator Arne Strand, som har fulgt rettssaken.

Han mener det er nok av Anders Behring Breivik nå.

– Staten bør ikke anke, men endre soningsforholdene hans. Så er vi ferdige med ham, sier Strand.

Regjeringsadvokat Marius Emberland sier onsdag ettermiddag at de vil se nøye på dommen hvor Anders Behring Breivik fikk delvis medhold, og komme tilbake senere med svar på om de vil anke.

Les også: – Ingen er født til å hate som Breivik

– Posør

Breivik hadde saksøkt staten fordi han mener høysikkerhetsregimet han soner under er i strid med menneskerettighetene. Breivik mener graden av isolasjon og omfanget av sikkerhetstiltak han er underlagt, krenker flere artikler i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK).

Under den fire dager lange rettssaken før påske uttalte Breivik at soningsregimet han er underlagt er så inhumant at han ville foretrukket dødsstraff.

Under rettssaken ble det dokumentert at Breivik stort sett er overlatt til sitt eget selskap 22-23 timer hver dag, og at han siden pågripelsen har vært utsatt for mange hundre nakenransakelser og rundt 3.000 håndjernpåsettelser.

Breiviks advokat Øystein Storrvik ba retten se forbi «det folkelige hylekoret» og Breiviks ugjerninger i vurderingen av saken.

Breivik ble i august 2012 dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept og et stort antall alvorlig såret.

Statens advokater avviste i retten fullstendig at Breiviks menneskerettigheter er krenket eller at han har blitt isolasjonsskadd av soningen.

Regjeringsadvokat Adele Matheson Mestad kalte Breivik en narsissistisk posør som hånet rettsstaten ved sin oppførsel i retten.

Psykiateren: Når oppmerksomheten forsvinner kan han drepe igjen

Trodde ikke på medhold

Professor i rettsvitenskap Kjetil M. Larsen ved Norsk senter for menneskerettigheter trodde ikke Breivik ville vinne fram med saken.

– Fra det som kom fram under rettssaken, er det enda mer opplagt enn man på forhånd kunne spekulere på at dette ikke er en krenkelse av de menneskerettighetsforpliktelsene Norge har, sa Larsen til NTB.

Larsen mener Breiviks soning er hard, men likevel et godt stykke fra umenneskelig etter EMKs definisjoner.

Breiviks prosessfullmektig Øystein Storrvik har allerede varslet at Breivik er beredt på å forfølge saken helt til Strasbourg dersom han ikke får medhold.

Les kommentar: Neste gang Breivik ønsker å bruke rettsapparatet som en slags mental luftegård for det skrudde egoet sitt, kommer interessen fra omverdenen til å være betydelig mindre (Hege Ulstein)

Mer fra Dagsavisen