Innenriks

Norske Kvinners Sanitetsforening ber velgerne krysse kvinner inn i kommunestyrene

Det er et demokratisk problem at færre kvinner enn menn bestemmer lokalt, mener Norske Kvinners Sanitetsforening. De ber velgerne rette opp i skjevheten.

Av NTB-Gunnhild Hokholt Bjerve

– Skal vi få høyere andel kvinner inn i kommunestyrene og den utviklingen vi ønsker i samfunnet, så må vi krysse inn dyktige kvinner som fortjener en plass ved bordet, sier generalsekretær Grete Herlofson i Norske Kvinners Sanitetsforening.

Hun mener kvinner og menn er like gode til å avgjøre spørsmål om bompengesatser og eiendomsskatt.

– Men kvinner kjenner bedre til hva som er riktig helsetilbud til gravide eller ivaretakelse av kvinner utsatt for vold, mener Herlofson, som altså vil at velgerne skal gi flere personstemmer til kvinner, ved å sette kryss ved navnet deres på stemmeseddelen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

4 av 10 kandidater er kvinner

Kvinnenandelen i kommunestyrene fra 2015 er på 39 prosent. I 66 kommuner har kvinneandelen vært under 30 prosent de siste fire årene.

Ved valget i år er fire av ti kandidater kvinner, omtrent samme andel som for fire år siden, ifølge tall fra SSB. Fordelingen blant listetoppene er imidlertid skjevere.

Bare én av tre toppkandidater er kvinner ifølge en gjennomgang NTB har gjort. SV er nærmest likestilling, med 47 prosent kvinnelige listetopper, mens andelen i Frp bare er 17,6 prosent.

Les portrettet: Ingerid Stenvold har ikke fått avsmak for våre politikere (DA+)

Menn kaprer personstemmene

Skjevhetene på listene forsterkes når velgere gjør endringer på valglistene. Det er nemlig oftere menn som får personstemmer.

Valgforsker Johannes Bergh tror ikke årsaken er kjønnsdiskriminering.

– Erfaring og synlighet i politikken er det velgerne setter pris på, og kvinner har i gjennomsnitt litt mindre synlighet og erfaring enn menn, sier han til NRK. (NTB)

Les også: Ny måling: Erna Solberg og Høyre stuper

Mer fra Dagsavisen