Innenriks

Norsk islamist drept i Syria

KRIG: Den profilerte islamisten Egzon Avdyli (25), skal være drept under kamper i Syria. Han var tidigere kjent som talsmann for Profetens Ummah.

Ifølge NRK var det albanske medier som først omtalte dødsfallet.

Den norsk-albanske mannen forlot Norge og reiste til Syria for tre måneder siden og skal ha deltatt i stridigheter i det borgerkrigsrammede landet.

Verken Politiets sikkerhetstjeneste (PST) eller Utenriksdepartementet vil bekrefte dødsfallet.

Flere drept

– Vi kan ikke kommentere enkeltpersoner, men vi kan bekrefte at flere som er reist fra Norge til Syria, er drept. Det er farlig å reise til Syria, og vi gjentar advarselen som vi tidligere har gått ut med, sier kommunikasjonssjef Martin Bernsen i PST til NTB.

Egzon Avdyli er tidligere omtalt flere ganger som talsperson for den islamistiske gruppen Profetens Ummah. Før ham har også andre medlemmer av det samme miljøet vært i Syria.

Etter hva NTB kjenner til, skal mellom fem og ti personer som har reist fra Norge til Syria, nå være drept. Tall fra PST viser at de regner med at rundt 40 personer har reist fra Norge, men de understreker at det kan være store mørketall knyttet til hvor mange som er reist.

På en facebook-side der mange norske islamister er med, skriver et av medlemmene onsdag: «Medier har ringerunde i dag... Da er det ingen kommentar som gjelder...»

- Må tas på alvor

Forfatter Lars Akerhaug har skrevet boken «Norsk Jihad». Han sier til NTB at han vet om minst fem personer som er drept i Syria etter å ha reist fra Norge. Han sier at han personlig kjenner til fem eller seks personer som befinner seg i det krigsherjede området nå og at det totalt dreier seg om 10-20 personer som har deltatt i strid for Al-Qaida-allierte grupper.

– Dette dødsfallet viser at dette er et miljø som ikke bare snakker og ikke bare oppfordrer andre til å reise, men at de også reiser selv. Flere av personene med tilknytning til Profetens Ummah og tilsvarende grupper ble tidligere anklaget av andre muslimer for å være såkalte sofa-jihadister, sier Akerhaug.

– Det viser at vi må ta dette miljøet på alvor, understreker han.

Egzon Avdyli er blitt beskrevet som en av de ledende islamistene i Norge, og en som var med på å bygge opp miljøet.

– Han drev pengeinnsamling og politisk aktivitet, sier Akerhaug til TV 2.

Anklaget Vesten

I fjor vår omtalte Aftenposten en video den samme Avdyli hadde lagt ut. I videoen beskriver han Vesten som vantro feiginger. Han anklager videre Vesten for å ha bombet uskyldige sivile i muslimske land.

I videoen sier Avdyli videre at muslimer som er født og oppvokst i Vesten, har fått nok av sekularisme, demokrati og det han omtaler som falsk frihet. Mannen ville ikke bekrefte overfor Aftenposten at han hadde laget videoen.

I mars konkluderte PST-sjef Benedicte Bjørnland under fremleggelsen av PSTs trusselvurdering med at terrortrusselen mot Norge og norske interesser er økende i 2014. Og at den største trusselen kommer fra et multietnisk ekstremt islamistiske miljø på Østlandet.

PST er i likhet med E-tjenesten bekymret for de rundt 50 nordmennene som har dratt til Syria og andre krigs- og konfliktområder i utlandet og mottatt kamptrening.

Mer fra Dagsavisen