Sentralbanksjef Øystein Olsen og Norges Bank beholder styringsrenten uendret på 1,25 prosent. FOTO:TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX

Norges Bank ser mindre fare for bråstopp

Faren for en bratt nedtur i norsk økonomi er redusert, mener Norges Bank, som likevel holder fast ved rentekutt i juni.

 

Av Kristian Skårdalsmo

– Risikoen for en markant nedgang i norsk økonomi er noe mindre enn tidligere, spesielt om vi går tilbake til vurderingene våre i desember i fjor, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Han kunngjorde torsdag hovedstyrets beslutning om å holde styringsrenten uendret på 1,25 prosent.

Det førte til at kronen styrket seg kraftig mot euro og dollar. Det er gode nyheter for nordmenn som skal på ferie til utlandet, men negativt for norske eksportbedrifter.

Olsens noe mer optimistiske fremtidsprognose førte til et skred av spørsmål om et varslet rentekutt virkelig vil komme i juni. Sentralbanksjefen avviste at sjansen for et junikutt er mindre, men ville heller ikke «binde seg til masten» med en 100 prosent garanti.

– Ut fra informasjonen vi har fått i det siste, er det fortsatt utsikter til at styringsrenten vil bli satt ned i juni, sier han.

Årsaken til at renten er på vei ned, er først og fremst svakere utsikter for norsk økonomi fremover. Men analytikere mener Norges Bank har skapt noe større usikkerhet før junimøtet.

Gjeld og boligpriser

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Capital Markets tror det vil komme flere svake tall den nærmeste måneden.

– Vi regner med at nøkkeltallene vil være svake i en periode nå, så vi får et siste rentekutt i juni. Men det er ikke noen «done deal», tydeligvis, sier han til DN.

– Vi tror renten blir kuttet i juni, men usikkerheten har økt fordi Norges Bank viser større bekymring for husholdningenes gjeld og boligpriser, skriver Nordea-analytiker Joachim Bernhardsen i en kommentar.

Onsdag viste tall fra Eiendom Norge at boligprisene i april i år lå 7,9 prosent høyere enn for ett år siden.

«Boligprisene fortsetter å vokse, og husholdningenes gjeld har økt mer enn ventet», skriver Norges Bank.

Finanstilsynet er bekymret for at veksten skal vise seg å ikke være bærekraftig, fordi reallønnsveksten ikke følger gjeldsveksten. Frykten er at mange låner for mye og ikke vil tåle en markant høyere rente eller inntektsfall.

 

 

Kjøper seg tid

Ifølge sentralbanksjefen har utviklingen i norsk økonomi vært omtrent som ventet siden den siste rentebanen ble lagt fram i mars.

At det ikke ble kutt nå, var ifølge Olsen en «marginal avveining». Han forklarer beslutningen med at oljeprisen har steget markant de siste ukene, og at norsk økonomi det siste halvåret bare har opplevd en moderat avdemping.

Den siste tiden er prognosene for økonomisk vekst i Norge nedjustert.

Den viktigste grunnen er langt lavere aktivitet i oljesektoren, en utvikling som er blitt forsterket av kraftig oljeprisfall det siste halvåret. Det får trolig ringvirkninger i form av økt arbeidsledighet, men ekspertene er usikre på hvor alvorlig oljenedgangen blir for norsk økonomi.

Analytikere peker på at Olsen ved å holde renten i ro nå, kjøper seg litt tid. I juni vil revidert nasjonalbudsjett være kjent. Årets lønnsoppgjør vil være i havn, og trolig vil regjeringens varslede tiltak på boligmarkedet være kjent. (NTB)