Innenriks

Norges Bank: Reiseliv og varehandel hardest rammet

Fire av ti bedrifter tror normaliseringen etter koronakrisen først kommer neste år, ifølge Norges Banks undersøkelse. Verst er det innen reiseliv og varehandel.

Det kommer fram etter at Norges Bank har gjort 81 intervjuer med bedrifter i sitt regionale nettverk.

– Flertallet oppga at aktiviteten i andre kvartal vil bli lavere enn i første kvartal, og for enkelte er fallet dramatisk. Det er reiselivsnæringen og deler av varehandelen som har blitt hardest rammet så langt. Fallet i oljeprisen bidrar dessuten til å trekke aktiviteten ytterligere ned hos oljeleverandørene, skriver Norges Bank.

Livet etter korona: Disse delene av samfunnet må forandres, mener forskere (Dagsavisen+)

Tre av ti bedrifter tror aktivitetsnivået i løpet av høsten vil være tilbake på nivået de hadde før virusutbruddet. Fire av ti tror normaliseringen tidligst vil komme neste år. De resterende bedriftene er enten lite berørt, eller venter at situasjonen normaliserer seg før sommeren.

Eksportindustrien, oljeleverandørene, byggenæringen og deler av tjenestenæringen tror nedturen vil vare lengst. En firedel av bedriftene planlegger lavere sysselsetting fram mot sommeren.

Kommentar: «For at vi skal stagge neste pandemi, må du spise mindre kjøtt»

I undersøkelsen kommer det også fram at åpnede barnehager gjør arbeidsdagen lettere hos en del ansatte, men ellers har bedriftene foreløpig sett liten effekt av lettelsene i smitteverntiltakene.

Intervjuene med bedriftene ble gjort på telefon 21. og 22. april, opplyser Norges Bank.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen