Utenriksminister Børge Brende sier at Norge først og fremst har varslet ytterligere satsing på humanitær bistand, men at hele Norges bidrag er under løpende vurdering. FOTO: NTB SCANPIX

Norge vurderer militær innsats i Irak

BIDRA: Norge vurderer å bidra militært i Irak, sier utenriksminister Børge Brende (H), ifølge VG.

Norges bidrag kan komme til å dreie seg om såkalt militær kapasitetsbygging for å bekjempe ekstremistgruppen, skriver VG.

– Det kan blant annet være opplæring av personell, men det vil være avhengig av de forespørsler vi får, sier Brende til avisen.

Humanitær innsats

Han legger til at Norges deltakelse vil drøftes i Stortinget.

– Først og fremst har vi varslet en ytterligere satsing på det humanitære området. Men vi har også en løpende vurdering av om vi skal, utover den humanitære innsatsen, også bidra med militær kapasitetsbygging, sier Brende til avisen.

Han deltar på konferansen i Paris sammen med representanter fra i alt 24 vestlige og arabiske land.

Humanitær

At Brende nå snakker om en løpende vurdering av «militær kapasitetsbygging» står i kontrast til uttalelsene i forrige uke, da han la vekt på Norges humanitære innsats:

– Humanitært har Norge bidratt med 175 millioner i humanitær bistand til Irak i løpet av 2014. I Syria har vi så langt i år bidratt med 750 millioner kroner i humanitær og annen bistand. Et norsk militært transportfly er stilt til disposisjon for den humanitære operasjonen. Norge vil i fortsettelsen vurdere nye humanitære bidrag sammen med det internasjonale samfunn, sa han i en epost til NTB etter talen som USAs president Barack Obama sist uke holdt om strategien for å nedkjempe IS.

Jensen støtter Brende

Frp-leder og finansminister Siv Jensen sier at regjeringen vil vurdere alle typer henvendelser om bidrag i kampen mot IS i Irak.

Også Siv Jensen sier at regjeringen fortløpende vil vurdere bidrag som går ut over den humanitære innsatsen, men sier hun ikke vet om hun anser det som sannsynlig at en slik henvendelse kommer.

– Vi vil løpende vurdere alle typer henvendelser i dette som er en dynamisk prosess. Uttalelsene utenriksministeren har kommet med, er også i tråd med det vår stortingsgruppe har sagt, sier Jensen til NTB.

Krf vil vurdere

KrF vil vurdere hvordan Norge best kan stille opp dersom det kommer en henvendelse om Norge kan bidra militært i Irak.

– Dersom vi får en henvendelse om militær bistand, og da hovedsakelig i Irak der folkeretten er oppfylt, så er dette noe vi vil vurdere og se på hva vi kan bidra best med i den koalisjonen for å hjelpe sivilbefolkningen i Irak, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad til NTB.

Han sier at det dermed vil bli gjort en grundig vurdering hvis spørsmålet kommer opp.