Norge venter på svar fra Irak

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen bekrefter at han vil hente hjem de norske soldatene fra Irak hvis den irakiske regjeringen ber om det.

– Vi er i Irak på invitasjon fra irakiske myndigheter for å hjelpe til med å trene styrkene deres. Hvis den invitasjonen trekkes tilbake, da er det naturlig at vi trekker dem hjem, sier Bakke-Jensen til NTB.

Han avventer nå tilbakemelding fra den irakiske regjeringen.

– Status er at de norske styrkene er i camp. De har tatt en pause fra treningen av irakiske styrker. Det har hele koalisjonen gjort. Så avventer man situasjonen, sier forsvarsministeren.

– Den politiske prosessen nå vil være at den irakiske regjeringen tar kontakt med oss og redegjør for hva situasjonen er, og hvordan de ser på det. Men foreløpig avventer vi, fortsetter han.

Bakteppet er at nasjonalforsamlingen i Irak i helgen vedtok en resolusjon der regjeringen ble bedt om å kaste de USA-ledede koalisjonsstyrkene ut av landet.

Om lag 70 land deltar i koalisjonen, som er i Irak for å bekjempe ekstremistgruppen IS og gi hjelp og opplæring til irakiske sikkerhetsstyrker.

Spenningen i regionen har økt kraftig etter at USA i forrige uke likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani i et droneangrep ved flyplassen i Iraks hovedstad Bagdad.

Les også: Iran-krisen: Dette kan bli neste trekk