Innenriks

- Norge var det folkelige forbildet

PRIVATSKOLER: Den norske modellen med offentlige skoler som kronprinsparet selv har gått bort fra, har sikret popularitet for kongehuset i Danmark.

Helt fra kong Haralds barndom, har det norske kongehusets praksis vært å sende barna til den offentlige skolen. Den norske, folkelige modellen inspirerte også, for første gang i historien, det danske kronprinsparet Fredrik og Mary til å overføre barna sine til fellesskolen i 2011. Beslutningen har vært med på å sikre populariteten til kongefamilien i Danmark.

- Det er ingen tvil om at det norske kronprinsparet var inspirasjonen for at det danske kronprinsparet overførte to av barna sine til den offentlige skolen, sier den danske kongehuseksperten Lars Hovbakke Sørensen til Dagsavisen.

I begge våre skandinaviske naboland har det vært lange tradisjoner for at de kongelige har gått på private skoler. Derfor var det danske kronprinsparets avgjørelse om å ta i bruk den offentlige skolen for sine barn, en oppsiktsvekkende og populær beslutning. Sørensen er klar på at det danske kongehuset har brukt den norske «folkelige modellen» som inspirasjon for avgjørelsen.

- Dansker har sett på det norske kongehuset som noe av det mest tilgjengelige, folkelige og uformelle i Europa, sier Sørensen.

- Kan fungere

Han har forståelse for at avgjørelsen til det norske kronprinsparet om å overføre prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus til private skoler, kan bli forstått dit hen at det norske kongehuset nå beveger seg mot en mer elitistisk, og europeisk kongelig tradisjon. Sørensen påpeker likevel at avgjørelsen ikke trenger å ha en negativ effekt.

- Det er lett å få kritikk dersom offentlige personer går fra noe folkelig til noe mer formelt. Men folk må også huske på at det er bra med en viss balanse mellom folkelighet og «opphøydhet». Dette har fungert godt i Danmark, ved at kronprins Fredrik står for den mer folkelige delen, mens prins Joachim er mer «opphøyd», sier Sørensen.

- Omdømmet beholdes

I en Infact-undersøkelse utført på vegne av VG svarer 40,5 prosent at barna av kronprinsparet bør gå på offentlig skole. Kun 1 av 10 mener de bør gå på privatskole.

Mangeårig NTB-journalist og norsk kongehusekspert, Wibecke Lie, tror likevel ikke avgjørelsen kommer til å skade omdømmet til kronprinsparet, eller være med på å distansere dem fra folket.

- Jeg tror kronprinsparet har tenkt nøye gjennom dette. Ikke minst med tanke på prinsesse Ingrid Alexandras framtid kan det være greit å la henne lære engelsk i et internasjonalt miljø allerede nå, sier hun.

Lie får støtte fra rektor ved Markedshøyskolen, Trond Blindheim.

- Norge har historisk sett hatt et veldig folkelig kongehus, og vår kongehistorie er annerledes enn i store andre deler av Europa. Men det er også naturlig at kongehusets prioriteringer har endret seg, i takt med resten av samfunnet. Jeg tror ikke kronprinsparets avgjørelse kommer til å svekke omdømmet deres, sier Blindheim og begrunner:

- Jens Stoltenberg, Trond Giske og Jonas Gahr Støre har alle hatt en befatning med private skoler, enten ved å ha vært elev selv, eller ved at barna har vært elever. Ingen av disse har lidd en skjebne på grunn av denne bakgrunnen, avslutter Blindheim.

axel.storen.weden@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen